Za slovenskega kolesarja iz slovenske ekipe je to zares izjemno priznanje in čast. Od konca francoskega Toura je prvo ime glavne svetovne lestvice WorldTour Brad Wiggins (Jani Brajkovič je 33., Simon Špilak 46.). Kump pa je evropski "Wiggo" za preostale kolesarje, ki nastopajo na dirkah nižjega nivoja. Kump je v nedeljo na VN Budimpešte s peto zmago v sezoni vodilno mesto le potrdil. Po številu zmag na dirkah UCI ga prekaša le dvajseterica, med njimi tudi Luka Mezgec (tretji v Budimpešti) in Robert Vrečer. "Vsekakor mi veliko pomeni, da sem prvi na lestvici, prvi v Evropi. Je pa tudi neka obveznost, da se bo treba še bolj dokazati. No, slabo zagotovo ne more vplivati, le dobro. Bo motiv več," pravi Kump, ki bo z belo majico vodilnega na vseh dirkah UCI vozil (vsaj) mesec dni. Prvič bo zamenjal Nemca Johna Degenkolba (Argos), ki bo nastopal tudi na olimpijskih igrah, že v nedeljo na italijanski klasiki GP Matteotti. Tako Dolenjske puščice, kakršno ime je dobil med navijači, ne bo na VN Kranja, ki je po dolgih letih zunaj koledarja UCI.

"Na to letošnjo zasedbo Adrie Mobila sem izredno ponosen," pravi strateg Milan Eržen, ki je v teh dneh v Londonu kot svetovalec selektorja Martina Hvastije. Tam sta tudi dva njegova kolesarja, Rado Rogina in Kristijan Djurasek v dresu hrvaške olimpijske ekipe. "Zares vozijo kot ekipa. Lahko mi verjamete, kako lepo je videti tako vzdušje in potem čakati dosežke z vsake dirke. Da je Kump na vrhu, je zagotovo zasluga vseh. Cele ekipe," je ponosen Eržen, ki posebej opozarja na izredno nizek proračun. So na nivoju ekip, ki njihovih nekaj 100.000 evrov prekašajo za desetkrat. Glavno pa šele pride v septembru. Kump je sicer le na čelu ekipe ob Mateju Mugerliju, Tomažu Nosetu, hrvaškima olimpijcema, Mateju Gnezdi, poškodovanemu Kristijanu Fajtu, ki ima praktično že mesec pred ključnim datumom (15. avgust) že dovolj točk UCI za nastop na ekipnem svetovnem prvenstvu v nedeljo, 16. septembra, v Valkenburgu na Nizozemskem. Moštveni ekipni kronometer (53 km) s šestimi kolesarji je sploh prvič na sporedu svetovnih prvenstev.

Projekt UCI je nekakšna preizkušnja lige prvakov, kjer se bodo na istem terenu pomerile vse ekipe od Skya, Liquigasa, Astane do malih ekip z velikimi uspehi. Mimogrede, Jani Brajkovič naj bi nastopil le na tem delu svetovnega prvenstva. Razumljivo, da bo to za Adrio Mobil izjemen izziv. In mogoče bo na cestni dirki teden kasneje priložnost v reprezentanci dobil tudi Marko Kump, tedaj verjetno že s pogodbo za 2013 v veliki ProTour ekipi. Sedaj so tudi oči 23-letnega Novomeščana vseeno uprte v London. In kdo je prvi favorit Dolenjske puščice? "Borut Božič," je izstrelil.