Za pobudo za zahtevo za razpis referenduma je sicer dovolj 2500 podpisov. Podpise, ki jih je koalicija v DZ oddala nekaj minut pred 16. uro, bodo zdaj najprej preverili, nato pa mora predsednik DZ Gregor Virant sporočiti, ali je podpisov dovolj in določiti datum začetka zbiranja 40.000 podpisov za referendum. Sedemdnevni rok začne teči v četrtek.

Podpise po državi zbirlalo med 20 in 30 aktivisti

Kot je pred oddajo podpisov v vložišče DZ dejal Kovačič, sicer predstavnik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo, ki je del omenjene koalicije, je podpise na terenu zbiralo med 20 in 30 aktivistov po celi državi.

Koalicija bo zdaj počakala na določitev datuma za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma. "Če bo datum 1. september, potem je rok zbiranja 40 dni, to je potem 10. oktober," je dejal.

"Mi bi radi, da bi bilo to hkrati s predsedniškimi volitvami, da bi bilo bolj ekonomično. Upamo, da bodo dovolj pametni, da nam ne bodo potem očitali stroškov," je dodal in ob tem zavrnil vse očitke, da z referendumom povzročajo stroške.

Na referendumu bi volivce vprašali, ali so za to, da se uveljavi zakon o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov posojila, ki ga bo Teš pri Evropski investicijski banki najel za gradnjo nadomestnega šestega bloka.

Alstomovi kotli imajo v Nemčiji velike težave

Kovačič je ob tem izrazil prepričanje, da jim bo uspelo zbrati tudi 40.000 podpisov, ki so potrebni za razpis referenduma.

Če bo do referenduma prišlo in ta ne bo uspel, Kovačič kot možnost za ustavitev projekta Teš 6 vidi druge razloge. Ti so, da se na področju korupcije do takrat pokaže kaj novega, obstajajo pa tudi zadržki glede tveganj na tehničnem področju.

Po njegovih besedah imajo namreč Alstomovi - ta bo dobavil glavno tehnološko opremo za Teš 6 - kotli v Nemčiji ogromne težave. "Mi smo preverili sedem inštalacij, ki imajo težave z jeklom T24," je dejal in dodal, da to jeklo poka.

Publicist in novinar Bernard Nežmah je svoj podpis k pobudi za zahtevo za razpis referenduma utemeljil z besedami, da je kot državljan nasprotnik uničevanja države, ki jo "vsekakor povzroča kurjenje s premogom v sodobnem času".

Podpisali so: Jovanović, Zupančičeva, Spomenka Hribar

Spomnil je, da projekt preverja tudi protikorupcijska komisija, kar po njegovi oceni pomeni, da je zadeva več kot finančno škandalozna. "Predvsem se mi zdi, da kdaj državljani, če že imamo možnost, posežemo in ne prepustimo vseh odločitev politikom," je še dejal Nežmah.

Med znanimi osebami so sicer podpise k pobudi po Kovačičevih pojasnilih med drugim prispevali Dušan Jovanović, Milena Zupančič, Spomenka Hirbar in Tine Hribar.

Prejšnji teden sprejeti zakon omogoča državno poroštvo za najetje posojila za projekt, a vsebuje pogoje, ki jih mora Teš pred tem izpolniti.

Med drugim se cena projekta ne sme zvišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov, Teš pa bo tudi moral pripraviti recenziran noveliran investicijski program, ki ga bodo morali potrditi neodvisen recenzent ter nadzorniki Teša in Holdinga Slovenske elektrarne.