Stres in Uran obžalujeta, da se je ob ponovnih govoricah v povezavi z Uranovim umikom v javnosti pojavilo "toliko različnih domnev, ki so med katoliškimi verniki in v celotni javnosti sprožile nemir in nezaupanje". Obžalujeta tudi, da so to nelagodje nekateri izkoristili za ponovno izražanje svojih nestrpnosti in predsodkov do Katoliške cerkve.

Razlogov za Uranov umik nista pojasnila, vendar v tem, da je Uran sprejel navodilo o umiku iz Slovenije, ne vidita kršitve človekove pravice do bivanja v domovini, ampak spoštovanje pravice Cerkve, da klerikom zapove kraj bivanja.

"Vernikom sva hvaležna, da čutijo s Cerkvijo, s škofi in duhovniki, ter jih prosiva, da ohranijo edinost in zaupanje. Verjameva, da bodo vse stiske, ki jih v tem trenutku doživlja Cerkev, okrepile našo krščansko identiteto, zrelost in odgovornost zanjo," sta zapisala.

"Nihče nič ne ve"

Cerkveni pravnik Karel Bolčina poudarja, da o dekretu o umiku upokojenega nadškofa Alojzija Urana iz Slovenije "nihče nič ne ve". Zato tudi ni prepričan, da ta dekret sploh obstaja. Po njegovem mnenju so to lahko samo govorice. Kot je ocenil, je to lahko tudi razlog, da Slovenska škofovska konferenca o tem molči.

Ljubljanska nadškofija, tudi če bi v zvezi z Uranom karkoli bilo, nima nobenih pristojnosti, kajti vsi škofje spadajo v škofovski zbor, za katerega je neposredno pristojen Sveti sedež, pojasnjuje Bolčina. Tako po njegovih besedah tudi ni nujno, da Slovenska škofovska konferenca in ljubljanska nadškofija o odločitvi glede nekega slovenskega škofa kaj vesta. Lahko se sicer z njimi o odločitvi posvetujejo, ni pa nujno, saj je to "stvar kongregacije in škofa", pravi Bolčina.

"Če je bolje, da ne zvemo, potem o tem res nočem spraševati"

Za pojasnila o tem, kaj se je dejansko zgodilo, je tako po njegovih navedbah pristojen apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz. Ta pa je trenutno na počitnicah, zato za pojasnila ni dosegljiv. "Če se bo nunciju zdelo potrebno in pravilno, da o tej stvari kar koli spregovori, bo to po mojem on že naredil tako, kot je prav," je poudaril Bolčina.

"Kar je treba, da vemo, bomo zvedeli. Če je pa bolje, da ne zvemo - včasih je za kakšne stvari bolje tako - potem o tem res nočem spraševati," je odgovoril na vprašanje, ali bo nuncija tudi sam prosil za pojasnilo.

Bolčina: Izgon niti ni tako huda kazen

Kot sicer pojasnjuje, prepoved bivanja in opravljanja službe na določenem ozemlju, ki naj bi doletela Urana, niti ni tako huda kazen. Po njegovih ocenah je najstrožji ukrep v Cerkvi odvzem duhovniške službe in suspenz iz kleriškega stanu.

Izgon iz domovine je huda kazen za škofa

Prepoved bivanja in opravljanja službe na določenem ozemlju pa po navedbah Bolčine v Cerkvi med drugim uporabijo v primerih, ko nekdo uči v nasprotju s krščanskim naukom, ko gospodarsko slabo upravlja škofijo, ko se aktivno vmešava v politiko ali tudi v primerih, povezanih s človekovim dostojanstvom, ki se nanašajo na spolnost, splav, trpinčenje ali umor.

Na vprašanje, kaj se zgodi, če nekdo takega ukrepa ne upošteva, odgovarja, da v Cerkvi nimajo policije ali ječ, vendar so vsi obljubili pokorščino.

Na vprašanje, kaj se zgodi, če nekdo takega ukrepa ne upošteva, odgovarja, da v Cerkvi nimajo policije ali ječ, vendar so vsi obljubili pokorščino.

Bolčina pa obenem pojasnjuje, da sicer v cerkvenih krogih zaradi spoštovanja človekovega dostojanstva navadno ne razglašajo vsega, če gre za kakšne težke osebne stvari.

Razlogi za odhod ostajajo skrivnost

Informacijo o dekretu Kongregacije za škofe v Rimu, da mora Uran čim prej zapustiti Slovenijo, je v nedeljskih Oznanilih župnije sv. Jakob ob Savi objavil tamkajšnji župnik Vlado Bizant, ki je tudi Uranov sorodnik. Bizanta je Bolčina pozval, naj ta dekret "pokaže, če o njem že govori".

Na Apostolski nunciaturi molčijo, na facebooku skupina v podporo Uranu

Razlogi za odhod Urana kljub različnim ugibanjem, med drugim govorice o domnevnem očetovstvu, za zdaj ostajajo skrivnost. Prav tako ni uradno znano, kam natančno naj bi se preselil po dekretu kongregacije.

Odhaja v Trst?

Po poročanju RTV so v krogih blizu nadškofa potrdili, da naj bi ga premestili v eno od ustanov v Trstu, kjer trenutno urejajo še zadnje podrobnosti njegove nastanitve.

Medtem pa se v podporo Uranu še krepi skupina na spletnem omrežju Facebook, ki ima trenutno okoli 600 podpornikov. Večina vključenih se sprašuje, zakaj je bil nadškof umaknjen.

Nuncij sicer po poročanju RTV Slovenija Uranovim privržencem svetuje, naj vsakršno pobudo za podporo nekdanjemu nadškofu v njegovo dobro opustijo. Na spletnem omrežju Facebook se namreč še krepi skupina Uranovih podpornikov, ki trenutno šteje okoli 600 podpornikov.

Bolčina glede te podpore pravi, da se mu zdi to sicer lepo. Vendar ob tem poudarja, da ti ljudje ne vedo nič natančnega, temveč le tisto, kar se pripoveduje. "Nimamo nobenega dokaza, papirja, nobenih vzrokov, zakaj bi to delali," je dejal Bolčina.

Če gre prostovoljno, to ni kršitev pravic

V zvezi z Uranom so kar nekaj vprašanj prejeli tudi pri Varuhu človekovih pravic. Vendar sami verodostojnih informacij nimajo, temveč so s primerom seznanjeni le iz medijev in nanj opozorjeni s strani nekaterih posameznikov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot pojasnjujejo, Varuh človekovih pravic v sklopu svojih pristojnosti obravnava le kršitve oblastnih organov, ne more pa preiskovati domnevnih kršitev organizacij civilne družbe ali posameznikov. Varuhov postopek bi bil tako po njihovih navedbah utemeljen šele, če bi neustavno odločitev cerkvenih organov poskušal izvršiti državni organ proti volji posameznika. "Če pa se bo posameznik v skladu s svojim prepričanjem podredil sporni odločitvi cerkvenih organov, in se prostovoljno preselil, pa takšne situacije ne bi mogli opredeliti kot kršitev njegovih pravic", so še dodali.