Zmleti masi so dodani barvila in ojačevalci okusa. Vse skupaj je pakirano v plastične ovojnice, kuhano, ohlajeno in nato postavljeno na prodajne police. Za mnoge je proces proizvodnje hrenovk eden izmed najbolj ogabnih v proizvodnji hrane.

Od prvega pojavljanja v Frankfurtu je sodobna hrenovka doživela številne spremembe, na ameriškem trgu pa so prvič predstavili šele sredi 19. stoletja. Mnogo zdravnikov odsvetuje uživanje hrenovk, ki naj bi po nekaterih raziskavah lahko celo povzročale raka na črevesju.

Meso

V tradicionalnih hrenovkah so ostanki svinjskega mesa, šunke in maščobe, ki ga pri klanju imenujejo kot "ostanek“. Svinjini je nato dodano še piščančja in puranja drobovina, ojačevalci okusa in barvila. Hrenovke v maloprodaji proizvajajo na bolj zdrav in kakovosten način kot tiste za veleprodajo.

Voda

Vodo v maso za hrenovke dodajajo z namenom, da bi dosegli trdnost in preprečili prehitro razpadanje.

Škrob

Vse hrenovke, od najcenejših do najdražjih, so polne škroba. Ponavadi je to škrob iz krompirja ali pšenice, zmešajo pa ga s soljo, da bi hrenovke dobile volumen in prepoznaven okus.

Sol

Hrenovke vsebujejo dva odstotka soli, kar pomeni, da se uvrščajo med slane proizvode. To pa pomeni tudi, da uživanje hrenovk povečuje možnost za visok krvni tlak, infarkt in srčno-žilna obolenja.

E250 – natrijev nitrat

Največji krivec za raka na črevesju naj bi bil prav natrijev nitrat, ki ga hrenovkah dodajajo, da bi dalj časa ostale sveže. Uživanje samo ene hrenovke in pol na dan naj bi tveganje za raka na črevesju povečalo za 20 odstotkov.

E451 – kalijevi in kalcijevi trifosfati

Kalijevi in kalcijevi trifosfati omogočajo ohranjanje čvrstosti hrenovk in preprečujejo zakisljevanje. E451 uporabljajo tudi v detergentih, saj delujejo kot mehčalci vode, dodajajo pa ga tudi v sredstva, ki preprečujejo zamrzovanje. Za zdravje naj ne bi bili škodljivi.

E452 – Polifosfat

Polifosfat je običajen dodatek k hrani. Je stabilizator, ki pomaga pri ohranjanju teksture hrenovke in preprečuje razpadanje pri kuhanju. Za zdravje ni nevaren.

E301 – natrijev askorbat

Je vrsta vitamina C, ki deluje kot antioksidant in regulator kislosti. Preprečuje, da bi meso izgubilo barvo med kuhanjem, v manjših količinah pa naj ne bi povzročal težav. V večjih količinah povzroča razdraženost kože.

E120 – karmin

E120 je barvilo, ki ga je mogoče najti v jogurtih, ličilu za ustnice in glazurah. Povzroča lahko alergijske reakcije, pri nekaterih celo anafilaktični šok.

E160c – ekstrakt paprike

Je še eno barvilo za hrano, najpogosteje pa ga je mogoče najti v sirih, gostih sokovih, čipsih in nekaterih sladkarijah.