V ožjem izboru po prvem odpiranju ponudb, ki je bilo 15. junija in na katerega je prispelo 89 ponudb za okoli 1000 stanovanj za skupno okoli 143 milijonov evrov, je 531 stanovanj 156 ponudnikov, osem ponudb pa še proučujejo, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor sklada Žiga Andoljšek.

Od teh ima okoli 250 stanovanj prioriteto in si jih bo sklad v tretji fazi izbora ogledal in se o njih pogajal. Sklad je oblikoval izhodiščno pogajalsko ceno, ki za stanovanja v mestih in na njihovem obrobju znaša med 1500 in 1800 evri, za stanovanja zunaj mest med 1000 in 1200 evri z DDV na kvadratni meter.

Vsa stanovanja so nova, so pa različno vzdrževana, tako da bi se lahko cena v pogajanjih zvišala ali znižala, je povedal direktor.

Med ponudniki, ki so se uvrstili v ožji izbor, so samo pravne osebe. Fizične osebe so ponujale večinoma starejša stanovanja, ki niso izpolnjevala formalnih pogojev. Ponudbe so prišle iz celotne Slovenije, pri čemer je Andoljška presenetilo majhno zanimanje z Gorenjske.

Sklad še oblikuje merila za oddajo ali nakup teh stanovanj. Določil bo, ali bodo stanovanja prednostno namenjena mladim družinam, tistim, ki rešujejo prvo stanovanjsko vprašanje, starejšim ter ali bodo imele prednost ponudbe za najem ali za odkup. Je pa Andoljšek nakazal, da bodo v prihodnje, potem ko sklad doslej dajal prednost nakupu pred najemom, verjetno dajali prednost družinam z več otroki, ki jih zanima najem.

Sklad je pri izbiri stanovanj med drugim upošteval lokacijo, in sicer migracije in rodnost na posameznem območju, povpraševanje, ponudbo in ceno, interes za najem stanovanj, kupno moč, povpraševanje po zaposlitvah, ter tudi površinsko primernost glede na tip stanovanja.

Na drugo odpiranje ponudb 20. julija je prispelo 17 vlog za 75 stanovanj v skupni ponujeni ceni 8,7 milijona evrov. Teh ponudb podrobneje še niso proučili, Andoljšek pa računa, da bi jih lahko združili s ponudbami v okviru prvega odpriranja. Novo odpiranje ponudb bo 17. avgusta.

Sklad ima za nakup stanovanj na voljo skupno okoli 40 milijonov evrov. Če ne bo dovolj primernih stanovanj za nakup, bo preostanek denarja namenil za druge projekte, med katerimi je Andoljšek izpostavil sodelovanje pri izboljšanju energetske učinkovitosti večstanovanjskih stavb.

Glede dokončanja stanovanjske soseske na ljubljanskem Brdu, kjer bodo v prvi fazi zgradili 487, v drugi pa 154 stanovanj, je Andoljšek dejal, da so ponujene cene - na poziv je prispelo osem ponudb - konkurenčne in v okviru zagotovljenih sredstev, razen pri enem sklopu, kjer je ponujena cena na meji zagotovljenih sredstev.

V dveh sklopih, pri katerih je treba en objekt dokončati, en objekt pa še zgraditi, je izbor pri koncu in bo odločitev znana v kratkem, tako da bi lahko dela stekla v začetku septembra, je dejal Andoljšek. Najugodnejšo ponudbo za ta dva sklopa je oddala družba Imos.

Za tretji sklop pa bodo zaradi nepopolnih ponudb in previsoke cene predvidoma avgusta še izvedli pogajanja s ponudniki. Če ne bo revizij, bi lahko z deli začeli proti koncu septembra, računa direktor sklada, ki pa zaradi tega ne pričakuje zamika pri dokončanju soseske. Najugodnejšo ponudbo za ta sklop je oddala družba Javna razsvetljava v konzorciju z družbo Pluton.

Soseska Brdo bi lahko bila po Andoljškovi oceni vseljiva konec leta 2013 oz. v začetku leta 2014.