"Racionalno je, da med volitvami in zaprisego novoizvoljenega predsednika republike teče čim krajše obdobje. Glede na to, da je datum, ko zapriseže novoizvoljeni predsednik države, določen fiksno 22. decembra, sem izbral datum, ki omogoča čim krajše obdobje med volitvami in zaprisego novega predsednika republike," je pojasnil Virant. Dodal je, da bi bil teoretično možen še 18. november, vendar bi moral biti morebitni drugi krog v tem primeru le dva tedna kasneje, kar bi bilo težko izpeljati.

Za datum razpisa volitev je Virant določil 20. avgust, takrat bodo uradno pričeli teči roki za predvolilna opravila. Datum za morebitni drugi krog predsedniških volitev bo razpisala Državna volilna komisija, najverjetneje pa bo 2. decembra letos.

Gregor Virant je ob tem poudaril, da gre za izjemno pomembne volitve. "Slovenci volimo predsednika na neposrednih volitvah, kar mu daje visoko stopnjo politične in moralne avtoritete," je povedal. Dodal je, da predsednik ali predsednica predstavlja državo in simbolizira njeno suverenost. "Zaradi tega upravičeno pričakujemo, da svojo funkcijo opravlja povezovalno, združevalno, za vse Slovenke in Slovence, za vse slovenske državljanke in državljane."

Državljanke in državljane je tudi pozval k čim večji udeležbi na volitvah. "Visoka volilna udeležba bo še dodatno okrepila avtoriteto predsednika republike," je poudaril. Virant pričakuje kakovostno in korektno volilno kampanjo, ki bo temeljila na pozitivnih sporočilih. Izrazil je še pričakovanje, da se bodo stranke in kandidati vzdržali kakršnekoli negativne kampanje.

Zaenkrat pet kandidatov

Poleg sedanjega predsednika Danila Türka se bodo v predsedniški tekmi pomerili še Borut Pahor, ki bo kandidiral pod okriljem stranke Socialnih demokratov, skupni kandidat strank NSi in SDS Milan Zver ter Monika Malešič in Marko Kožar, slednja bosta, enako kot Türk, na volitvah nastopila kot samostojna kandidata.

Sodeč po nedavnih napovedih prvaka Državljanske liste (DL) Viranta bi se lahko konkurenci pridružil še šesti kandidat, vendar se je slednji po nekajdnevnem premisleku odločil, da iz osebnih razlogov ne bo kandidiral. Odločitev DL o morebitni podpori kakšnemu od zgoraj naštetih kandidatov naj bi bila znana v kratkem.