Prebivalci Ronketa se sprva niso upirali načrtovani gradnji na tem območju, vik in krik so zagnali šele, ko so videli, da jih nameravajo prelisičiti in zgraditi visoke bloke. Presenečeni so bili, ko je novogoriška upravna enota na hitro izdala gradbeno dovoljenje, ki ga je po pritožbi krajanov potrdilo tudi ministrstvo za okolje in prostor. "Šele upravno sodišče je razsodilo, da gradbeno dovoljenje ni v skladu z občinskimi podrobnimi prostorskimi načrti, in tako ga je morala upravna enota v Novi Gorici razveljaviti. Inšpektor je podjetju Synthesys, ki je nameravalo graditi bloke, izdal odločbo o ustavitvi gradnje. Podjetje se je pritožilo in od takrat se na gradbišču ne dogaja nič. Medtem ko so okoliški prebivalci vlagali razne pritožbe, pa je Syntesis potonil v stečaj.

Po zadnjih podatkih občina zdaj na tem območju predvideva gradnjo soseske z vila bloki, ki bodo sestavljeni iz pritličja, nadstropja in terase. Načrti naj bi bili nared do jeseni. Sicer pa nam je stečajni upravitelj družbe Synthesys Ladislav Hafner pred časom povedal, da so poskušali gradbišče prodati, a na dveh dražbah niso našli kupca. V stečajni masi pa tudi nimajo predvidenega denarja za sanacijo gradbene jame.

Nekdanja stavba Ideala ob zemljišču pa je bila najprej last družbe SGP Gorica, kjer so jo kupili od banke Nova KBM, nato pa je pristala v rokah družbe Synthesys, ki je hčerinska družba SGP Gorica. A za razliko od zemljišča jim je Idealovo stavbo uspelo prodati, in sicer podjetju Ronket s sedežem v Stegnah v Ljubljani. Ronket vodi direktor Marko Milenkovič iz Kopra. Od marca 2010 je 100-odstotni lastnik Ronketa podjetje Perota. Kontaktni podatki za nobeno od teh podjetij niso na voljo, zato tudi nismo mogli izvedeti, kaj lastniki s stavbo nekdanjega Ideala pravzaprav nameravajo v prihodnje.