Zadnje dni smo priče burnemu vremenskemu dogajanju pri naših jugovzhodnih sosedih, kjer je ob tem času menda tudi več kot sto tisoč naših rojakov, željnih ravno prav ogrete slanice, zmerne vročine, ne preveč močnega sonca, čim več sence in koncerta množice čričkov. Namesto tega pa imajo zlasti na severnem Jadranu opraviti z obsežnimi gozdnimi požari, ki ogrožajo stalna in začasna naselja. Te še dodatno razpihuje za ta letni čas premočna burja, ki je poskrbela še za nekajdnevno prekinitev trajektnih povezav kopnega z otoki. Prav tako je, najmanj do konca tega tedna, odpihnila vrhnji sloj toplejše vode, tako da je ob slovenski obali temperatura morske vode prehodno padla celo pod 20 stopinj Celzija. Tako je pač takrat, ko se od višinske doline odcepi jedro hladnega zraka in se začne vrteti - seveda v "ciklonalni" smeri, na Zemljini severni polobli nasprotni urnim kazalcem - nad osrednjo Italijo in Jadranom.

Poletni polčas

Pri tem oziroma v njegovem severnem zaledju poskrbi burja za to, da tak "megavrtinec" ne odide prehitro in povzroča težave tudi po več dni ali celo ves teden. Tokrat je obveljala krajša različica, a že ta je bila dovolj neprijetna za marsikoga, ki je računal na to, da se bo vsaj na dopustu izognil stresu. Vremenski stres je najpogosteje kratkotrajne narave, bolj trdovratni in neprijetni so drugi. Enemu takih smo ušli prejšnji teden, nismo pa mu ubežali, saj nas menda čaka že to jesen. Na srečo je do takrat pred nami še slaba polovica najtoplejšega letnega časa. Prvi poletni polčas (nogometno izrazoslovje je včasih dobrodošlo tudi pri vremenu…) je za nami in prvi podatki ter srednjeročna vremenska napoved nam kažejo, da je velika verjetnost za to, da bomo imeli eno najtoplejših poletij doslej takoj za letoma 2003 in 2006. Po nekaj vremensko spremenljivih dneh z močnim vetrom na znanih burjastih lokacijah lahko do konca tega meseca računamo z bolj ali manj predvidljivim poletnim vremenom. Po nižinah in v Primorju bomo zabeležili še kakšen vroč dan, seveda pa tudi popoldanske plohe in nevihte še niso rekle zadnje besede. Na začetku prihodnjega tedna kaže na novo osvežitev, pa saj nam bo takrat ta že godila, mar ne?

Kratek pregled junijskega vremena

Minuli mesec so prevladovali toplejši dnevi od povprečja, nadpovprečno toplo obdobje je prekinilo le nekajdnevno hladno obdobje ob koncu prve junijske dekade. Povprečna temperatura zraka je bila večinoma opazno - to pomeni več kot 3 stopinje Celzija (!) - nad dolgoletnim povprečjem in v večjem delu države druga najvišja od začetka meritev. Tudi sonca je bilo za petino več kot v povprečnem juniju. Padavin smo imeli le malo manj od dolgoletnega povprečja. Če nočemo imeti opraviti s hujšo sušo, bodo morale biti te čim bolj redne spremljevalke tudi v prihodnje, sicer nas bo suša zgrabila z vsemi rokami. Prva polovica meseca je bila precej muhasta z nekaj sorazmerno svežimi dnevi, med 9. in 13. junijem pa je bilo bolj jesensko kot pa poletno. Ko se nekateri že obupali nad poletnim vremenom, pa se je to na široko razbohotilo v drugi polovici meseca z vsem, kar spada poleg - veliko sonca, vročimi dnevi in krajšimi ter manj intenzivnimi padavinskimi vložki. Gledano v celoti smo imeli lep in topel junij. Padavine so bile razporejene zelo neenakomerno, občutno več jih je bilo na severu in jugozahodu Ljubljanske kotline, manj pa na jugu in severozahodu države. Upajmo, da bomo lahko funkcijski frazeologem "iti na roko" v povezavi z vremenom čim pogosteje uporabljali tudi v nadaljevanju letošnjega poletja.