Kot je danes pojasnil predstavnik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo, ki je del omenjene koalicije, Vili Kovačič, jim manjka aktivistov za zbiranje podpisov - do danes zjutraj so jih namreč zbrali več ko polovico, "današnja bilanca" pa bo znana v sredo.

Referendum bi lahko razpisali za začetek oktobra

Kovačič je sicer prepričan, da jim bo do srede do 16. ure, ko poteče rok za vložitev podpisov v DZ, zbrali zadostno število podpisov.

Datum začetka zbiranja 40.000 podpisov bi lahko glede na dopustniški čas padel na začetek septembra, referendum pa da bi lahko bil razpisan za začetek oktobra.

Na referendumu bi volivce vprašali, ali so za to, da se uveljavi zakon o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov posojila, ki ga bo Teš pri Evropski investicijski banki (EIB) najel za gradnjo nadomestnega šestega bloka.

Prejšnji teden sprejeti zakon omogoča državno poroštvo za najetje posojila za projekt, a vsebuje pogoje, ki jih mora Teš pred tem izpolniti.

Cena projekta se ne sme zvišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov

Med drugim se cena projekta ne sme zvišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov, Teš pa bo tudi moral pripraviti recenziran noveliran investicijski program, ki ga bodo morali potrditi neodvisen recenzent ter nadzorniki Teša in Holdinga Slovenske elektrarne.

Glede projekta šestega bloka je že od njegovega začetka veliko polemik. Koalicija Ustavimo Teš 6, v kateri je več organizacij in posameznikov, je poslance večkrat pozvala, naj zakona ne podprejo. Menijo, da je projekt okoljsko in energetsko zgrešen.

V Tešu so danes znova poudarili, da je Teš 6 z okoljskega, ekonomskega in tehnološkega vidika optimalen.

Oprema za šesti blok je naprednih tehnologij in prilagojena za vgradnjo v visokotehnološki objekt nadomestnega 600 megavatnega Teša 6, zato uporaba te opreme za obnovo zastarelih blokov (četrtega in petega), kar sicer predlagajo nekateri nevladniki, po pojasnilih Teša ni mogoča.

"Ne gre za trošenje davkoplačevalskega denarja"

Dodali so, da je pobuda za referendum legitimna pravica posameznika, a ob tem znova opozorili, da v primeru Teša 6 "ne gre za trošenje davkoplačevalskega denarja". Teš 6 je naložba družb Teš in HSE, ki se v celoti financira z lastnimi sredstvi in posojili mednarodnih bank - 550 milijonov evrov pri EIB in 200 milijonov evrov pri Evropski banki za obnovo in razvoj.

"Kredite bo odplačeval Teš. Ne HSE ne Teš nista javni družbi in se ne financirata iz proračuna Republike Slovenije, kar pomeni da za izgradnjo šestega bloka ne bo namenjen davkoplačevalski denar," so še poudarili v Tešu in dodali, da bi do trošenja davkoplačevalskega denarja več milijonov evrov zagotovo prišlo v primeru izvedbe referenduma.