"Mislim, da je zadnji sestanek vseh parlamentarnih strank pokazal zrelost, kar se tiče vprašanj, povezanih s fiskalnim pravilom in sanacijo bank," je Erjavec odgovoril na vprašanje, ali meni, da je Slovenija s preložitvijo glasovanja o zapisu fiskalnega pravila v ustavo na september zgolj preložila politično krizo.

Če so bile želje narejene s "figo v žepu", se lahko septembra situacija ponovi

Minister ocenjuje, da je bila na tem sestanku izražena "iskrena volja in želja vseh parlamentarnih strank, da pridemo do ustreznih rešitev, ki bi omogočale, da bi Slovenija lažje izšla iz krize, in zapis fiskalnega pravila v ustavo gotovo je eden od pomembnih korakov".

Če je bila ta želja iskrena, po njegovih besedah ni nobene bojazni, da bi lahko septembra izbruhnila neka politična kriza, če so pa bile te želje "s figo v žepu", se boji, da se lahko septembra ta situacija ponovi.

Situacija je resna, politika je morala stopiti skupaj

"Ampak moje osebno mnenje je, da so vse parlamentarne stranke, zlasti predsedniki, v nekem trenutku ugotovile, da je situacija resna in da mora slovenska politika glede zlatega pravila stopiti skupaj in najti ustrezno rešitev. Tako da ne pričakujem, da bi septembra lahko prišlo do neke politične krize," je ocenil minister.

Po neuradnih informacijah naj bi se sicer z zapisom fiskalnega pravila v ustavo hitelo, ker se ocenjuje, da bi bil to pomemben signal finančnim trgom. Slovenija naj bi namreč novembra potrebovala okoli 1,3 milijarde evrov.

Trenutno je zahtevana donosnost na slovenske obveznice 6,66 odstotka, kar je zelo blizu meje sedmih odstotkov, ki velja za nevzdržno in na kateri so morali Grčija, Irska, Portugalska, Španija in Ciper zaprositi za pomoč.