Poslanska skupina SD se je odločila, da bo njihov predstavnik v skupinah za pripravo rešitev glede upravljanja državnega premoženja in sanacije bank, Franci Križanič. Pri pripravi rešitev za zlato fiskalno pravilo pa bo delo nadaljevala Helena Kamnar, je povedal Veber.

SD so imeli v vseh dosedanjih postopkih prav glede opozoril

Kot je v članku za tiskano izdajo Dnevnika zapisala Katja Svenšek, je Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v pismu, ki ga je na ministrstvo za finance naslovila tik preden je vlada razpravo o SDH preložila na jesen, posredovala več pripomb na predlog zakona, med drugim tudi na pripojitev Kapitalske družbe (Kad) k holdingu in ustanovitev slabe banke pod okriljem holdinga.

Pismo po Vebrovih besedah dokazuje, da so SD v vseh dosedanjih postopkih imeli prav, ko so opozarjali, da je priprava zakona o Slovenskem državnem holdingu v nasprotju s smernicami OECD.

Vse bolj jasno je, da je bila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS "bistveno bolj usmerjena v transparentno gospodarjenje z državnim premoženjem, kot pa naj bi bil to Slovenski državni holding", je poudaril Veber.

Za vnos fiskalnega pravila v ustavo ni potrebe

Glede fiskalnega pravila pa po njihovem mnenju zadostuje, da bi ga vpisali v zakon in ni potrebe za njegov vnos v ustavo. O vpisu v ustavo pa so vseeno pripravljeni razmišljati, če bo večina slovenskih ustavnih pravnikov zagotovila, da te obveze drugače ni mogoče realizirati, je dejal Lukšič, ki tudi ocenjuje, da bi bilo boljše počakati, kako bodo to reševale druge države v Evropi.

Lukšič je ob tem ocenil, da je vlada v prvi polovici leta naredila veliko napak in da kredibilnost Slovenije pada. Po četrtkovem dogovoru pa ima Slovenija vendarle nekaj priložnosti, da vzpostavi "neko normalno klimo", znotraj katere se bo dalo iskati najboljše rešitve. V SD bodo naredili vse, da bi šli po tej poti, je zagotovil.

Pri odnosih s Hrvaško gre zdaj "žal spet na slabše"

Predsednik SD sicer obžaluje, da se zaostruje pri odnosih s Hrvaško. Kot je dejal, je prejšnja vlada uredila odnose s Hrvaško, a gre zdaj "žal spet na slabše". Po njegovem mnenju pa ne bi bilo dobro, da bi bila Slovenija med zadnjimi, ki bi ratificirala hrvaško pristopno pogodbo, ker bi bilo to zelo slabo sporočilo za nadaljnje medsosedske odnose.

"Ne želimo si, da bi vlada iz zunanjepolitičnega problema, ki je v tem primeru minoren, naredila notranjepolitičen problem. Zadeve pa gredo v to smer," je dejal Lukšič. Sam se je, kot je povedal, v zadnjih desetih dneh dvakrat pogovarjal s predsednikom hrvaške vlade Zoranom Milanovićem in mu povedal, da SD ne misli spreminjati svojega dosedanjega stališča, da je Hrvaška prijateljska država in si jo želijo v EU.

Slovenska javnost ni zadovoljna s celotno politiko

V SD so sicer začeli z intenzivno pripravo programa stranke, ki naj bi ga obnovili na kongresu prihodnje leto. Javnomnenjski rezultati so po njegovih besedah zaskrbljujoči, ker kažejo, da slovenska javnost ni zadovoljna s celotno politiko. Za SD pa si želi, da bi prepričali volivce s svojimi programskimi rešitvami in ravnanjem, ne pa da bi se zanje odločali, ker vlada dela slabo.

O ravnanju predsednika DeSUS Karla Erjavca, ki je prejšnji teden že omenjal možnost nove koalicije, pravi, da je tak način vedenja težava ne le za vsakokratno vlado, ampak tudi za Slovenijo. Ob zadnji aferi glede domnevnega plagiatorstva pa je izrazil pričakovanje, da bo Slovenija, ko bo vzpostavljala višjo stopnjo kredibilnosti, znala reči ne tudi takim poskusom.