"V 20. stoletju smo imeli s tem kot evropska civilizacija zelo slabe izkušnje, zato si tega zagotovo ne želimo ponoviti. Po drugi strani pa lahko opazujemo nove pristope, SD-jeve oči so uprte v Francijo, podobno se dogaja v Nemčiji, mi kot slovenska levica pa želimo intelektualno prispevati k iskanju alternativ," meni Lukšič.

Lukšič ne vidi razlogov za hitenje

Premier Janez Janša je nedavno sklenil, da mora zlato fiskalno pravilo na glasovanje v državni zbor še pred parlamentarnimi počitnicami, prejšnji teden, ko je zopet postalo znano, da potrebne večine za spremembo ustave ni, pa kot eno od možnosti omenil vezavo zaupnice na glasovanje o fiskalnem pravilu.

Lukšič je danes opozoril, da je že Pahorjeva vlada za rešitev opredelila vnos fiskalnega pravila na raven zakona. Po besedah prvaka SD stališče stranke, ki je - mimogrede - jeziček na "ustavni" tehtnici pri glasovanju za vnos fiskalnega pravila v ustavo, za zdaj ni spremenjeno: "Zadostuje, če bomo fiskalno pravilo vnesli v zakon."

So si pa po Lukšičevih besedah pripravljeni premisliti, če bo večina slovenskih ustavnih pravnikov ugotovila, da obveze ne bi uspeli drugače realizirati kot z vpisom v ustavo, in še, če bi zakon primerno opredelil izvedbo te rešitve. "Menimo pa tudi, da bi bilo bolje počakati, da bomo videli, kako bodo to reševale druge države v Evropi. Zaenkrat so fiskalno pravilo v ustavo vnesle le tiste države, ki imajo velike finančne probleme. Mi tja ne sodimo in zato tudi ni razloga za hitenje," meni Lukšič.

Nato je po četrtkovem sestanku vodstev parlamentarnih, ki ga je sklical premier Janša, politični vrh sklenil glasovanje o vnosu fiskalnega pravila prestaviti na jesen, prvaki pa so se tudi dogovorili, da bodo pereča vprašanja skušali uskladiti znotraj delovnih skupin, ki bi jih sestavljali posamezniki iz vseh parlamentarnih strank.

Tako je po besedah vodje poslanske skupine SD Janka Vebra stranka že sporočila imena predstavnikov, ki bodo sodelovala pri pripravi zakona o slovenskem državnem holdingu in koncepta sanacije slovenskih bank: to bosta nekdanji finančni minister Franci Križanič in Bachtiar Djalil. V delovni skupini za zlato pravilo pa bo svoje delo še naprej nadaljevala Helena Kamnar, pomagal pa ji bo Rihard Kislich.

DeSUS kot Ahilova peta sleherne vlade

Poleg problematičnega načina upravljanja z državnim premoženjem in slabšanja odnosov s Hrvaško je Lukšič kot "Ahilovo peto" te vlade izpostavil stranko DeSUS, katere predsednik Karl Erjavec je prejšnji teden že namigoval na pogovore o sestavi nove koalicije. "Takšen način obnašanja je težava, ne le za vsakokratno vlado, ampak tudi za Slovenijo. Svoje čase je bila ljudska stranka tista, ki je izstopala iz koalicij tik pred koncem mandata, to sedaj počne DeSUS," je povedal Lukšič in dodal, da upa, da bodo sčasoma člani teh strank ugotovili, da tovrstno obnašanje ne more biti nadomestilo za manjko programskih izhodišč. Po njegovem mnenju pa gre tudi za vprašanje politične kulture znotraj strank.

Stranki SD javnomnenjske raziskave trenutno kažejo dober rezultat, vseskozi se namreč nahajajo na eni od zgornjih treh mest, a Lukšič ob tem ni nič kaj optimističen. "Rezultati nas skribjo, ker zelo nihajo. Poleg tega kažejo, da slovenska javnost s politiko ni zadovoljna. Volivce si želimo prepričati z našimi programskimi dosežki in pohvalnim delom poslanske skupine in ne z opozorili o slabem delu vlade."