Španska zakladnica je danes izdala zakladne menice različnih ročnosti, povpraševanje pa je pri obeh izdajah ponudbo preseglo za trikrat, poročajo tuje tiskovne agencije.

Španija je s prodajo trimesečnih zakladnih menic prišla do 1,63 milijarde evrov. Povprečna obrestna mera je znašala 2,43 odstotka, potem ko je bila na zadnji primerljivi avkciji konec junija pri 2,36 odstotka.

Poleg tega je Madrid danes 1,42 milijarde evrov zbral še z menicami z dospelostjo čez šest mesecev. Pri tem je bil prisiljen pristati na povprečno obrestno mero v višini 3,69 odstotka (na zadnji primerljivi dražbi je bila ta pri 3,24 odstotka).

Obe obrestni meri sta bili danes najvišji po novembru lani, še vedno pa sta močno pod tedanjimi petimi odstotki.

Pritisk trgov na Španijo se je v ponedeljek močno okrepil. Pojavile so se namreč nove špekulacije, da država ne bo sposobna urediti svojih javnih financ in bo prisiljena zaprositi za splošno pomoč območja evra in Mednarodnega denarnega sklada (doslej je zaprosila za do 100 milijard evrov pomoči za pomoč bančnemu sektorju).

Zahtevana donosnost na španske desetletne obveznice je tako na sekundarnem trgu presegla 7,5 odstotka, kar je najvišje doslej.

Obrestna mera na španske dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo desetih let se krepi tudi danes. Na elektronski borzi MTS se je glede na ponedeljkovo zaključno raven okoli 12. ure zvišala za 0,06 odstotne točke na 7,58 odstotka.

Analitiki sicer menijo, da obresti nad sedmimi odstotki državam ne omogočajo več vzdržnega zadolževanja.