"V soboto se vračam domov. V nedeljo in torek me v Brežicah čakata zadnja treninga pred odhodom, v sredo potujem v London, v četrtek imam trening na prizorišču in v petek kvalifikacije," je Primož Kozmus opisal načrt do 3. avgusta, ko bo prvi dan atletskih tekmovanj stopil v krog metalcev kladiva in lovil kvalifikacijsko normo za nastop v finalu. O 5. avgustu, ko bo svetovna javnost z zanimanjem spremljala, kdo bo na olimpijskem stadionu najhitrejši Zemljan, slovenska pa, kaj bo dosegel branilec naslova olimpijskega prvaka v metu kladiva in ali se bo Marija Šestak uvrstila v finale troskoka, je beseda tekla nekoliko pozneje.

Sezona zmagovalca z zadnjih iger v Pekingu ni potekala po načrtih. Plane je večkrat spreminjal, se razšel s trenerjem Marjanom Ogorevcem, ker v hrvaški olimpijski bazi na Bjelolasici ni bilo pripravljenih razmer za sklepni del priprav, našel novo bazo na Češkem. Ta je bila vsaj na začetku neznanka. Ko tako izkušen in trofejni športnik, kot je Kozmus, v zadnjem delu izbere še nepreverjeno lokacijo, je vprašanje o pravilnosti odločitve vedno navzoče. Toda po Kozmusovih besedah se je izkazalo, da se je odločil prav. Nymburka z novim trenerjem in fizioterapevtom Primožem Četrtičem šest tednov nista zapustila niti za trenutek in sta se ogradila od vseh zunanjih dejavnikov.

"Prejšnji teden sem začel spuščati intenziteto treningov. Zdaj treniram po sistemu 1+1, kar pomeni, da en dan vadim, en dan pa počivam. Na tekmi v Velenju (16. junija, op. p.) sem si nekoliko poškodoval mišico na nogi, tako da sem se prvih deset dni na Češkem posvetil zgolj fizični pripravi. Metov nisem izvajal. Ko sem se počutil bolje, sem tri tedne treniral na polno. Bal sem se tega dela priprav, a telo je očitno zdržalo. Naredil sem velik napredek v fitnesu. Imel sem nekaj težav s tehniko metov, a je občutek vse boljši," je optimistično povedal Brežičan.

Kaj besede pomenijo v dejanjih, je Kozmus opisal z naslednjimi besedami: "Za zdaj kladivo leti 77 metrov. Moj cilj je, da bi na Češkem poletelo še meter dlje. To bi pomenilo, da sem tudi rezultatsko izpolnil načrt priprav. Želeni izid bi bil zagotovilo, da bom v Londonu sposoben metov okoli 80 metrov. Veliko dlje ne bo šlo."

Kaj bodo pomenili meti okoli 80 metrov ali nekaj čez, bo pokazal London. "S konkurenco nimam nobenih stikov. Pars je večkrat v sezoni pokazal, da je zelo dober. Večja neznanka so drugi tekmeci, predvsem Tihon in Devjatovskij ter Murofuši. Vsi se očitno pripravljajo le na olimpijski nastop. Na to, koliko bo letelo njihovo kladivo, nimam vpliva. Moram se obremenjevati zgolj sam s seboj. Drugi metalci so karte v večini razkrili in je približno jasno, kaj lahko dosežejo. Menim, da bodo premagljivi," se je proti Londonu ozrl Kozmus.

Na največjih prvenstvih Kozmus praviloma v kvalifikacijah ni imel težav z lovljenjem olimpijske norme. Z izjemo lanskega svetovnega prvenstva v Daeguju, ko je po vrnitvi na atletske steze celo do zadnjega trepetal za uvrstitev v finale. Potem pa je pokazal pravi obraz in z metom prek 79 metrov nepričakovano osvojil bronasto kolajno. "Težko je reči, ali bodo kvalifikacije razkrile vse karte. Kar zadeva mene, lahko rečem, da bodo povedale veliko. Natančno bom namreč vedel, česa sem sposoben. Verjamem, da bodo tudi tekmeci vrgli kladivo na polno. Takrat bo več jasno."