Kot je danes za STA ocenil predstavnik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo, ki je del omenjene koalicije, Vili Kovačič, so pri zbiranju podpisov trenutno "nekje na sredini". Kovačič je optimističen, da bodo do srede do 16. ure, ko poteče rok za vložitev podpisov v DZ, zbrali zadostno število podpisov.

Datum začetka zbiranja 40.000 podpisov bi lahko glede na dopustniški čas padel na začetek septembra, referendum pa da bi lahko bil razpisan za začetek oktobra.

Na referendumu bi volivce vprašali, ali so za to, da se uveljavi zakon o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov posojila, ki ga bo Teš pri Evropski investicijski banki najel za gradnjo nadomestnega šestega bloka.

Prejšnji teden sprejeti zakon omogoča državno poroštvo za najetje posojila za projekt, a vsebuje pogoje, ki jih mora Teš pred tem izpolniti. Med drugim se cena projekta ne sme zvišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov, Teš pa bo tudi moral pripraviti recenziran noveliran investicijski program, ki ga bodo morali potrditi neodvisen recenzent ter nadzorniki Teša in Holdinga Slovenske elektrarne.

Glede projekta šestega bloka je že od njegovega začetka veliko polemik. Koalicija Ustavimo Teš 6, v kateri je več organizacij in posameznikov, je poslance večkrat pozvala, naj zakona ne podprejo. Menijo, da je projekt okoljsko in energetsko zgrešen.