Na srečanju na gradu Brdo je minister Turk med drugim poudaril, da se Slovenija zavzema za dosledno spoštovanje dogovorov, po katerih mesto predsednika odbora izmenično zasedajo predstavniki držav EU in držav južne obale Sredozemlja, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Novoizvoljenega predsednika odbora je minister seznanil tudi s tem, da si slovenska vlada želi poživiti dejavnost univerze. Ta namreč v zadnjih letih ni dosegala ravni, ki si jo je Slovenija zastavila za cilj leta 2008, ko je bila EMUNI ustanovljena.

Ob tem si po navedbah ministrstva Slovenija prizadeva, da bi univerzi zagotovila sedež, ki bi ustrezal ravni "tako pomembne mednarodne institucije". Tako je minister Turk upravnemu odboru zagotovil popolno podporo slovenske vlade z željo, da bi EMUNI lahko v celoti opravljala predvsem svojo nalogo zagotavljanja čim višjih kakovostnih standardov podiplomskega študija v evro-sredozemskem prostoru.

Turk je sogovornika seznanil tudi z vsebino svojega prispevka na petkovem zasedanju neformalnega Sveta EU za konkurenčnost na Cipru, kjer je v razpravi o evro-sredozemskih povezavah izpostavil prav vlogo univerze EMUNI. Po njegovem mnenju se je več članov sveta na to razpravo pozitivno odzvalo, kar potrjuje, da EMUNI uživa zaupanje in podporo resornih ministrov držav članic EU.

Kot so še sporočili z ministrstva, je Turk novoizvoljenemu predsedniku odbora Kheirellahu, ki prihaja iz Egipta, čestital za izvolitev, dosedanjemu predsedniku Josephu Mifsudu, ki je napovedal odstop, pa se je zahvalil za dosedanje delo.