Zamenjava notranjega ministra Vinka Gorenaka naj bi v zraku visela že od policijske stavke, ko je z nekaterimi izjavami razburil policiste, dogodki pa so nazadnje pripeljali celo do zbiranja podpisov za referendum. Minister, ki je sicer aktiven pisec bloga, se je takrat vzdržal komentiranja nezadovoljstva in zahtev policistov ter "poročanje" omejil na razne obiske po slovenskih policijskih postajah.

Po poročanju Financ naj bi bila za Janšo kaplja čez rob aretacija lastnica Info TV Vladimirja Voduška. Za aretacijo slednjega tako Gorenak kot Janša nista vedela, čeprav je premier večer pred aretacijo v njegovem studio opravil intervju. Gorenak je 17. julija na svojem blogu zapisal, da bo do 24. julija odsoten. Ker se počitnice vladi še niso začele, so mnogi mediji ugibali, kaj je vzrok njegove odsotnosti.

S službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za notranje zadeve so nam sporočili, da se minister Vinko Gorenak nahaja na svojem letnem dopustu, ki pa naj bi ga načrtoval že januarja.

Odhaja tudi Senko Pličanič?

Razlog za zamenjavo ministra za pravosodje Senka Pličaniča pa naj bi po poročanju slovenskih medijev tičal v težavah pri usklajevanju reforme sodstva in slabi pripravljenosti na sejah vlade. Janša je izvršilni odbor stranke o nezadovoljstvu z "delom enega od ministrov" obvestil v četrtek zvečer, ko so predsedniki strank razpravljali o fiskalnem pravilu, na katerega naj bi premier vezal zaupnico.

Z ministrstva za pravosodje in javno upravo so za Dnevnik.si sporočili, da dr. Senko Pličanič ni seznanjen z namigi, ki se pojavljajo v medijih. "Svoje delo opravlja s polnimi pooblastili in pristojnostmi," so še navedli.