Dvoboj olimpijk je z zelo impresivno vožnjo dobila Blaža Klemenčič. Bitka za naslov državnih prvakinj je, tudi glede na moč slovenskih deklet "MTB", vsa zadnja leta vrhunec domačih preizkušenj. Čeprav v skromni konkurenci je dvoboj med Klemenčičevo in mlajšo Žakljevo sploh posladek, ki se glede na mednarodne obveznosti v tujih ekipah, nemške in turške, ponovi le na vsakih 365 dni. Dvajset dni pred preizkušnjo štiriletne olimpijske dobe je dvoboj obetal še večji prestiž. A je bilo že hitro vse odločeno.

"Na državno prvenstvo sem prišla zbrana. Vedela sem, da vsaka napaka šteje. In da bo tako tudi v Londonu. Zato je bila glede zbranosti to dobra preizkušnja. Tanja je odlična tekmovalka, zadnja leta je bila na prvenstvih uspešnejša, vendar ko je enkrat zaostala za mano, sem vedela, da bo me težko ponovno ujela, če bom le zbrana. Majice prvakinje sem si zelo želela, čeprav sem v tej klubski videti lepše," je Klemenčičeva opisala pot do sedmega naslova. Kar tri je osvojila v Lomeh, na terenu smučišča Javornik. Nemara bi kar olimpijska preizkušnja morala biti na črnovrški planoti. Ta niti malo ni podobna tisti, ki ju čaka na obrobju Londona. "Ni primerljivo. Niti najlažji del po travniku ne. Tu je tehničnih odsekov veliko, praktično po vsej trasi, čeprav velike višinske razlike ni. V Londonu je trasa tekoča, široka, s trdo podlago, le vmes so zahtevni odseki. A tudi tam bo štela vsaka napaka. Zbranost je bila pomembna tu in bo tudi na Otoku," je, ko je pregledovala podatke z računalniške ure, razmišljala Klemenčičeva. Glede želja v Londonu je jasna: "Da bi želela izboljšati 22. mesto iz Pekinga, je malo nesmiselno. Nastopilo nas bo le trideset, na svetovnih pokalih nas je skoraj sto. Želje vsakega športnika so vendar kolajne. S to mislijo grem na igre. In če bom v formi, kot sem jo pokazala na prvih dirkah svetovnega pokala, ko sem bila peta, bom verjetno blizu." Konec tedna jo čaka še finale svetovnega pokala v Val d' Iseru.

Žakljeva, ki je bila na zadnjih dirkah svetovnega pokala celo vsakič hitrejša, pa bo to izpustila. Deseterica v skupnem seštevku pokala ni niti teoretično dosegljiva kot za Blažo. "In dirka vzame kar teden dni. Preveč. Raje bom ostala doma in se optimalno pripravila. Zdaj spim v višinskem šotoru in ta ciklus bi morala v tem primeru prekiniti," je pojasnila zlata prinašalka odličij z velikih dirk, doma z Ledin, z drugega konca idrijskih gričev.

Tudi selektor Robert Pintarič, sicer izredno vesel sijajne forme njegove Blaže, je mali Tanji dajal zadnje napotke za pot v London, medtem ko vadi po nasvetih Luka Želeta. Z njim dela predvsem na daljavo. V Londonu pa bo morda na olimpijskem krosu le kot gledalec, če bo le ostal toliko časa na prizorišču, kjer bo vodja reprezentance turških cestnih kolesarjev.