Divje rastline so bogatejše od gojenih

V Sloveniji je okoli 3000 avtohtonih divjih rastlin in približno polovica jih je uporabnih za v lonec in želodec. Poleg tega so prehransko veliko bogatejše kot gojene rastline na vrtu. "Kot se da razbrati iz sicer redkih analiz, ima večina mladih poganjkov in listov dvakrat do trikrat več C-vitamina kot limone. Mladi poganjki teh divjih rastlin so bili za naše prednike glavni vir vitamina C, vsekakor večji kot sadje," pripoveduje Cortese ob kalu Mlačnik pod Pliskovico. Tam se zdijo ob poti nabrani divje korenje, čobrka in kraški šetraj s svežim sirom, oljčnim oljem in kruhom kot nekaj najboljšega na svetu. "Koliko let smo živeli v nevednosti," vzdihne gospa med posipanjem kruha s semeni divjega luka, ki malce spominja na repo. Poskusimo še mlad poganjek dežna. Da ima lahko to zelenje tak okus?

Jadranka Jerina iz Sežane je nabrana zelišča spravljala v lično pleteno košaro. Zelišča in divje rastline so ji bili dani v zibelko. "Nona me je vedno vzela s seboj, ko je šla nabirat zelišča in čistit vrtove," se spominja. Ko se je upokojila, je začela tudi sama z vnuki in s knjigo zahajati v naravo. "Upam si trditi, da so naše zdravilne rastline na Krasu bolj bogate z železom in eteričnimi olji, saj imajo čudovito podnebje z vplivom morskega in gorskega zraka," pripoveduje. Kraški šetraj, izjemno močno začimbnico, uporablja za čaje in za slane piškote. Pove, da so ga včasih, ko so začimbnice stale zlata, revnejši uporabljali namesto popra. Cortese doda, da je odličen tudi v solatnih polivkah, za začinjanje mesa in juh, za frtalje, namakamo ga lahko v vinu, kisu ali žganju.

Na vasi znova živijo z naravo

Domačinka Marija Turk se spominja, kako so v njeni mladosti nabirali drnulje in iz njih kuhali sok. "Delali smo tudi bezgovec in na isti način meto. Nabirali smo lipovec... Potem pa je prišlo obdobje, ko nismo nabirali nič več, hoteli smo biti moderni in vse kupiti v trgovini. Dolgo se tudi na vasi ni živelo z naravo, ker smo se hoteli približati meščanom. Zato sem danes prav presenečena, s koliko stvarmi bi lahko obogatili naše jedilnike," je bila navdušena nad vsakim novim okusom divje kraške narave. Kako bogata z okusi je lahko sicer ta pusta zemlja, so čutile tudi brbončice, ko so se nabrane divje zeli pristale med albuminsko skuto, oljčnim oljem in kraškim teranom.