Ali bo v novi življenjski poti ob polnem delavniku našel nove rekreacijske izzive v kakšnem drugem športu, si ta čas še ne predstavlja. Ni izključena tudi možnost, da bo atletiko pogrešal tako močno, da si bo za svojo dušo še na kakšni tekmi obul sprinterice. To je tudi razlog, da se je atlet Massa odločil, da morebitnega tekmovalnega slovesa ne bo obešal na veliki zvon, četudi se bo v soboto morebiti zadnjič podal v startne bloke.

"Seveda sem razmišljal tudi o uradnem slovesu. A sem se odločil, da ga za zdaj še ne bo. Morda kdaj drugič, morda nikoli," je pojasnil Matic Osovnikar.

Kako ste preboleli dejstvo, da niste izpolnili olimpijske norme?

O izpolnitvi olimpijske norme nikoli nisem razmišljal. Če so mi misli kdaj ušle, sem jih skušal čim bolj potlačiti v notranjost. Nisem si želel delati dodatnih pritiskov. Vseeno sem se po nastopu na državnem prvenstvu, ki je bilo zadnje kvalifikacijsko sito za London, zamislil. Vprašal sem se, kaj pa zdaj? Kaj naj delam zdaj? Moram reči, da sem poraz sprejel dobro. Bil sem namreč kar precej oddaljen od časov, ki bi me pripeljali v London. Težje mi je bilo lani, ko sem bil blizu normi za nastop na svetovnem prvenstvu v Daeguju, a mi ni uspelo.

Ste morda kdaj v zadnjih dneh obžalovali dejstvo, da ste se odločili za hrabro pot, ko ste zadnji dve leti živeli v Londonu in vadili pod vodstvom Linforda Christieja?

Tega koraka nikoli nisem niti za trenutek obžaloval. Vesel sem, da sem se odločil za takšno življenjsko izkušnjo. Kot veste, nikoli v tej sezoni nisem obešal na veliki zvon poškodbe tetive, saj nisem človek, ki bi iskal morebitne izgovore za slabše rezultate. Čeprav sem si med sezono govoril, da me poškodba ne ovira pri treningu in ciljih, je vendarle pustila davek. Prepričan sem, da bi zdrav dosegal želene rezultate. Verjetno si predstavljate, da moraš biti v sprintu povsem zdrav, če želiš dosegati dobre rezultate.

Večkrat ste v zadnjih letih dejali, da imate težave s tekom, česar od vas v preteklosti, ko ste dosegali svoje najboljše rezultate, nismo slišali.

Ko gre, gre. Tedaj ni težav, zadeve potekajo tako, kot morajo. Je pa zanimivo, da sem se v zadnjih letih naučil vzorca teka, ki ni bil pravi. Prej bi pričakoval kaj nasprotnega, da se kaj takšnega izkušenemu atletu ne more zgoditi. A se očitno je.

Kako bi kot izkušen atlet, ki ste doživeli zlate čase slovenske atletike, ocenili trenutno stanje v slovenski reprezentanci?

Na zadnjih dveh reprezentančnih akcijah, na katerih sem sodeloval, vzdušje res ni bilo dobro. Tako lani na evropskem ekipnem prvenstvu v Izmirju kot letos na evropskem prvenstvu v Helsinkih. A menim, da če bi atleti dosegali dobre rezultate, bi bilo tudi vzdušje boljše. Od športnikov, ki jim ne gre, je težko pričakovati, da bodo skrbeli za dobro vzdušje. V tej sezoni me veseli, da se je od izkušenejših atletov uspelo prebiti v vrh Mariji Šestak. Trdo je garala v zadnjih letih, večkrat razočarana zapuščala prizorišča, v olimpijski sezoni pa je našla pravo formulo do napredka. Verjamem tudi v mlajše atlete, da bodo v bližnji prihodnosti dosegali vrhunske rezultate, saj so na velikih prvenstvih v mlajših kategorijah dokazali, da so iz pravega testa.

Ena glavnih tem v atletskem svetu je 18-letni britanski sprinter Adam Gemili, ki se z atletiko resno ukvarja šele dobro leto, postavlja pa neverjetne mejnike. Kako gledate nanj?

Lahko rečem, da sem na Otoku njegovo pot spremljal še podrobneje, saj so mu mediji namenjali velik poudarek. Najprej sem gledal nanj kot na nadebudnega mulca, a sem se na tekmah kmalu prepričal, da je športnik, od katerega je mogoče v prihodnosti veliko pričakovati. Neverjetno, kako nadarjen športnik je, glede na to, da se sprintu posveča šele dobro leto. Toda več kot očitno je imel kot nogometaš za seboj dobro bazo ter je bil vajen trdega treninga, sicer mu v atletiki gotovo ne bi uspelo. Angleži si zelo želijo, da bi dobili novega sprinterskega kralja, ki ga čakajo vse od uspehov Linforda Christieja. Je pa treba vedeti, da je šel sprint v zadnjih letih zelo naprej, da najboljši na svetu dosegajo čase okoli 9,70, tako da tudi Gemilija čaka še veliko dela.

Si boste olimpijske igre ogledali v živo?

V začetku avgusta bova šla z dekletom v London in si skušala ogledati čim več atletike. Toda olimpijske vstopnice bo zelo težko dobiti. Potem bova šla na dopust. Veliko je namreč stvari v bližini Londona, ki si jih doslej nisem imel časa ogledati, zelo naju mika tudi izlet po Škotski.

In kdo bo po vašem mnenju olimpijski prvak na 100 metrov?

Stavil bi na Yohana Blakea. A sem se že na zadnjih olimpijskih igrah v Pekingu v napovedi uštel, ko sem napovedal, da bo prvak Asafa Powell. Potem pa je Usain Bolt eksplodiral. Menim, da je imel letos Bolt preveč težav z zdravjem, da bi lahko osvojil olimpijski naslov. Po drugi strani lahko preseneti in doseže kakšen nov fantastičen čas, ki ga od tekmecev ni zmožen nihče drug. Ne bi podcenjeval niti Tysona Gaya, a vseeno mislim, da sta zanj Blake in Bolt prehitra.