"Največje težave so bile s komolcem. Zaradi hudih bolečin nisem mogel nasloniti roke na nastavke in se voziti v aerodinamičnem položaju. Tako sem izgubil največ," je opisal tegobe Jani Brajkovič. Le 48. čas kljub tritedenskim mukam, ki vedno obrnejo razmerje pri posamični vožnji na čas, je le odraz tega. Sicer neprimerljiv čas s sprinterjem Borutom Božičem, ki je odpeljal z lahkoto, z nekaj lovljenja za Gretschom je bil počasnejši le 34 sekund.

Šesto mesto je bilo na dosegu 55 sekund. Po več kot 3368 kilometrih. Sicer je bil osnovni cilj - deseterica - dosežen, toda za izgubljenimi mesti mu je bilo hudo. Lanski kralj "grande Boucle", Cadel Evans, se je na polovici ure resnice zdel lahka tarča, saj je zapravil že domala celotno prednost pred Brajkovičem. Vendar je Avstralec dobil polet, ko ga je za tri minute na progi ujel njegov mladi klubski kolega v beli majici najboljšega mladega kolesarja Tejay van Garderen. Evans mu je sledil vse do cilja in ušel Belokranjcu. V začetnem delu kronometra je lovil tudi Haimarja Zubeldio, a je na koncu Španec, še marca z diagnozo aritmije srca, unovčil vse izkušnje. S tem je rešil čas najboljše ekipe RadioShack. Pierrie Rolland, kolega prvega hribolazca Thomasa Voecklerja, je presegel samega sebe. Čeprav na papirju premagljiv z levo nogo, je na koncu Slovencu ušel za sedem sekund. Da so imeli prav vsi podatke o tekočih vmesnih časih, le Jani Brajkovič, ki je sicer startal pred njimi, presenetljivo ne, je nemara veliko pripomoglo h končnemu razpletu.

"Vse sem dal od sebe," je sicer zatrdil, "se bom pa ugriznil v jezik in ne bom rekel ničesar o športnem duhu." Verjetno z mislimi na kakšen Rollandov ali Evansov detajl nedovoljene pomoči zavetrja. "No, ne obžalujem ničesar, kar se je zgodilo. Sedaj je, kar je. To je Tour. Letos Fortune nisem imel na svoji strani," je še enkrat potožil in pribil, "vsekakor se bom na Tour de France še vrnil!" Brajkovič se je zahvalil tudi svojima svetovalcema iz Kolorada, trenerju Dirku Frielu in zdravniku Inigu San Millanu: "Njima gre posebna zahvala. Omogočila sta, da sem tam, kjer sem zdaj."

Petletni projekt, podprt z debelimi milijoni evrov Murdochevega imperija, je z novo dvojno zmago Brada Wigginsa in Chrisa Frooma ter celotne nebeške britanske ekipe britanskega sponzroja Sky, dobil epilog. Wiggo je bil preprosto nebeško močnejši, za razred premagal ostale ter tudi pomočniku Froomiju in svetu dokazal, da zmaga 33-letnega Britanca ni sporna. Pomoč Cavendishu v sprintu na Elizejskih poljanah je presežek presežkov. Znotraj desetih minut zaostanka je bil ob izdatni pomoči Kristijana Koren le Vincenzo Nibali. No, viden vrhunec Plinarjev je seveda tourminator Peter Sagan, 22-letnik pod Slavolokom zmage, v zeleni. "To je tisto, kar sem hotel narediti," je Bradley Wiggins opisal popolnost z veliko detajli, vzetih iz perfekcionizma dirkališč, po čimer je slovel. "Vem, da zveni sirasto, vendar v zaključku sem razmišljal o vsem. Kako sem si v življenju prizadeval, da bi prišel do te točke. Postati zmagovalec Toura. Ni večjega, kot je to." Čustev pod Slavolokom zmage ni skrival. "Pravkar smo preživeli tri fantastične tedne."