Alonso ima sedaj na prvem mestu 154 točk, drugi Mark Webber (Red Bull) za njim zaostaja že 34 točk (120), tretji Vettel pa zaostaja še dve več (110), kar pomeni, da bodo ostali dirkači morali kar pošteno zavihati rokave, če bodo v drugi polovici sezone želeli Špancu preprečiti, da tretjič postane svetovni prvak. Med konstruktorji je Ferrari nekoliko zmanjšal razliko do vodilnega Red Bulla (177-238).

Vsaj za zmagovalca Alonsa je bila dirka na Hockenheimu, s katero se je končala prva polovica sezone, precej rutinska. Temelje za uspeh je postavil že v soboto, ko se je najbolje znašel na deževnem kvalifikacijskem treningu ter si zagotovil prvo startno mesto. Danes pa je dirko tudi najbolje začel ter hitro pobegnil tekmecem, nato pa z izjemo postankov vodil do konca ter si brez večjih težav privozil 30. zmago v karieri. "Bilo je težko, nismo bili najhitrejši v suhih razmerah, toda odločno sem se boril. Jenson je dobro pritiskal, a sem zdržal do konca," je Španec opisal pot do uspeha.

Vettel kaznovan z 20 sekundami pribitka

Bolj zanimivo je bilo v boju za preostali stopnički, kjer pa so imeli končno besedo tudi v vodstvu dirke. Tik pred koncem je namreč domači zvezdnik Vettel prišel s tretjega na drugo mesto mimo Buttona, a je pri tem zapeljal s steze in si nekoliko skrajšal pot.  Komisarji dirke so mu pripisali 20 sekund kazni, kar ga je z drugega premestilo na končno peto mesto.

Kot so pojasnili komisarji, je Vettel z vožnjo izven proge pridobil prednost, kar je kršitev pravil. Vettlova kazen ni vplivala na zmagovalca nemške VN, po novem pa sta na drugem in tretjem mestu sedaj Button in Finec Kimi Räikkönen (Lotus).

Že pred začetkom dirke so imeli v Vettlovem moštvu izredno stanje; nekaj ur pred startom je namreč tehnični delegat Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) Jo Bauer sporočil, da obstaja sum, da sta motorja obeh dirkalnikov prirejena. Imela naj bi manjši navor v srednjem območju vrtljajev, s tem pa omogočata boljši izkoristek usmerjanja izpušnih plinov v zadnjem delu dirkalnika, posledica pa je boljša lega bolida na stezi. Nazadnje se niso odločili za kazen, tudi zaradi pomanjkanja dokazov. Oba dirkača rdečih bikov sta tako lahko startala z mest, ki sta si jih priborila v kvalifikacijah. Vettel z drugega, Webber pa z osmega - njegov sicer tretji čas v soboto so zaradi predčasne menjave menjalnika kaznovali s pet mest slabšim izhodiščem pred današnjim začetkom.

Webber je na koncu tudi ostal na tem mestu, prav tako pa je Vettel ciljno črto prevozil kot drugi. Že v prvem krogu pa je imel mlajši nemški zvezdnik obilo dela, saj je veteran Michael Schumacher na svojem terenu odločno napadel ter skušal priti mimo njega. A Vettel je njegove napade odbil, Schumacher je pozneje hitro izgubil nekaj mest, Vettel pa svoje drugo šele ob drugem postanku 20 krogov pred koncem, ko se je pred njega prebil Button, ki pa ga je nato spet prehitel pred ciljem.

Vodilnim dirkačem je danes živce paral Britanec Lewis Hamilton. Na svoji jubilejni 100. dirki ni imel sreče, zaradi predrte pnevmatike je hitro izpadel iz boja za vrh, nato pa skušal, ko je že zaostajal za krog, spet priti nazaj v isti krog kot vodilni Alonso. Zato je brezkompromisno napadel Vettla in se prebil predenj, povzročil pa mu je ravno dovolj preglavic, da je nato po drugem postanku Nemec ostal za njegovim moštvenim sotekmovalcem Buttonom. Slednji je bil v zadnjem delu hiter in nekaj časa je celo kazalo, da bo lahko ujel Alonsa, nazadnje pa je bil sam v vlogi plena, saj ga je hitro dohiteval Vettel. Pod stopničkami so ostali Kimi Raikkönen, Kamui Kobajaši, Sergio Perez, Schumacher je bil na koncu le sedmi, za njim pa so do točk prišli še Webber, Nico Hülkenberg in Nico Rosberg.

Sezona formule 1 se bo nadaljevala že čez teden dni na madžarskem Hungaroringu.