Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so pojasnili, da letos ne načrtujejo ureditve novih površin, namenjenih psom. Prostor v Severnem mestnem parku je sicer le začasen, saj je v osnovi namenjen postavitvi spominskega obeležja in parkovni ureditvi, so dejali.

Zaradi pasjih parkov na MOL nimajo posebnih težav. "Nevšečnosti se pojavijo pri košnji in vzdrževanju, saj psi skopljejo jame, ki ovirajo košnjo. Opažamo tudi nedoslednost nekaterih lastnikov psov, ki ne pobirajo pasjih iztrebkov," so pojasnili v mestni službi za razvojne projekte in investicije. Parka sta sicer ograjena z mrežno ograjo in opremljena z dvojnimi vrati, ki preprečujejo pobeg psov. V parku so še klopi, pasja stranišča in koši za smeti. Stroški ureditve so bili okoli 13.000 evrov, so pojasnili na MOL.

V Kopru razen lani urejenega pasjega stranišča s pitnikom drugih javnih površin za sprehajanje in igro psov zaenkrat še ni. "Predvidevamo večjo ograjeno površino, namenjeno psom. Točna lokacija še ni določena, primerna in dostopna površina pa bi bila ob Semedelski cesti," so povedali na Mestni občini Koper. V izolski občini pa so z julijem ob obalnem pasu pri nekdanjem Delamarisu uredili pasjo plažo oziroma kopališče, kjer se psi lahko prosto kopajo.

Manj naklonjeni ideji pasjega parka pa so v Mariboru. Na občini so pojasnili, da projekt uvedbe javnega pasjega parka trenutno ne poteka. "Tudi v javnosti so mnenja o vzpostavitvi tovrstnega parka precej deljena, tudi med tistimi, ki so lastniki psov," je pojasnila tiskovna predstavnica občine Tatjana Štelcer. Dodala je, da nekateri namreč menijo, da lahko pri nenadzorovanem večjem številu spuščenih psov pride do konfliktov in poškodb.

Tudi v Kranju ni posebej urejenega javnega prostora, ki bi bil namenjen le psom, na občini pa ureditve takšnih površin trenutno nimajo v načrtu.