Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice siloviti spopadi med vladnimi silami in uporniškimi borci v soseski Salahedin v Alepu na severu Sirije divjajo od petka zjutraj. Lokalni aktivisti poročajo o "eksodusu" lokalnih prebivalcev, saj se ti bojijo morebitnega obstreljevanja in silovite ofenzive vladnih sil.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za najhujše nasilje v Alepu doslej. Temu komercialnemu središču na severu Sirije je bilo namreč nasilje, ki spremlja več kot 16 mesecev trajajočo vstajo proti režimu Bašarja al Asada, doslej v veliki meri prihranjeno.

V Damasku nekoliko mirneje

V prestolnici Damask, ki jo je pred tem slab teden pretresalo silovito nasilje, je medtem danes nekoliko mirneje, piše AFP. Potem ko so uporniki v torek razglasili začetek ofenzive za osvoboditev Damaska, so vladne sile v četrtek sprožile silovito protiofenzivo s ciljem pred muslimanskim svetim mesecem ramadanom mesto očistiti teroristov.

Observatorij poroča, da so vladne sile tako ponoči obstreljevale nekatere predele na obrobju Damaska. Uspelo jim je zavzeti uporniško predmestje Šaba, eksplozije pa trenutno pretresajo četrt Al Midan na jugu Damaska, nadzor nad katero so vladne sile sicer prevzele že v petek. Al Asadove sile danes obstreljujejo tudi območje Huš Arab prav tako na obrobju prestolnice. V središču mesta pa zaenkrat vlada napet mir.

Vladne sile sicer napadajo tudi nekatere predele v mestu Homs v osrednjem delu države, spopadi pa potekajo tudi v Dari, od koder sirski aktivisti danes poročajo o šestih mrtvih. Boji potekajo tudi za nadzor nad mejnimi prehodi na sirsko-turški in sirsko-iraški meji.

Po četrtku, ki je bil z več kot 300 ubitimi najbolj krvav dan od začetka vstaje proti al Asadu, je bilo v petek po podatkih observatorija v Siriji ubitih več kot 230 ljudi, večinoma civilistov.

Ban na Brionih: V Sirijo pošiljam svojega odposlanca

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je ob današnjem obisku na Brionih na Hrvaškem napovedal, da bo v Sirijo poslal svojega odposlanca, ki bo ocenil stanje v tej državi.

Ban je napovedal, da bo v Sirijo poslal svojega podsekretarja za mirovne operacije Hervea Ladsousa, da bi ocenil stanje na terenu. V državo odhaja tudi vodilni vojaški svetovalec ZN, senegalski general Babacar Gaye, ki bo v "ključnem obdobju" vodil opazovalno misijo ZN, so poročali hrvaški mediji.

Znova je poudaril, da vztraja na brezpogojni prekinitvi vseh oboroženih spopadov v Siriji. Kot je dejal, je petkovo podaljšanje mandata opazovalcev ZN v Varnostnem svetu zelo jasen znak vsem, ki so vključeni v spopade v Siriji, da morajo nemudoma ustaviti nasilje.

"Soglasno sprejetje resolucije 2059 v petek je konstruktiven korak in kazalec, zdaj pa bi morali slediti skupni napori, da se zagotovi spoštovanje ustanovne listine ZN," je še izjavil Ban po današnjem srečanju s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem na Brionih.

Spomnil je, da se razmere v Siriji hitro slabšajo in število ubitih strmo narašča, ter ocenil, da sirskim oblastem očitno ne uspeva zaščititi civilnega prebivalstva v državi.