V dvorani je takrat 300 oseb gledalo najnovejši film o Batmanu, ki ga v teh dneh prikazujejo po celi Ameriki. Med publiko je bilo veliko gledalcev oblečenih v Batmanova oblačila. Preden je skozi vrata za zasilni izhod stopil v dvorano in začel noro streljati, je Holmes pred zgradbo aktiviral napravo, ki je sprožila sikajoč in glasen zvok, ki je povzročil paniko med gledalci. Med ubitimi gledalci so tudi otroci.

"Videti je bil kot vojaška oseba, član protiteroristične skupine SWAT, ki se je pomešala med panično publiko," je trenutke pred streljanjem za televizijo NBC opisala očividka. Deset kinoobiskovalcev je umrlo na licu mesta, dva pa kasneje v bolnišnici. Na kraj novega masakra, ki je med prebivalce Denverja vrnil spomine na pokol dijakov v šoli Columbine leta 1999, prav tako v okolici Denverja, so pridrveli številni policijski avtomobili in reševalci. Policija je takoj izolirala vse območje, reševalci pa so iz okrvavljene dvorane začeli odnašati trupla in številne ranjene. Kmalu potem ko so nedaleč stran od kinodvorane prijeli osumljenca, ki se aretaciji ni upiral, je policija izključila možnost, da gre za teroristični napad. Holmes med norim napadom na gledalce ni imel sodelavcev, trdi policija. V času, ko to poročamo, policiji še ni uspelo deaktivirati bomb, s katerimi je mladi morilec zavaroval svoje stanovanje.

Po poročilu administracije Univerze Kolorado je Holmes njihov študent, ki pa je nameraval opustiti študij. Na univerzo se je vpisal lansko leto, študiral pa naj bi po programu postdiplomskega študija nevrologije. Univerza ni navedla razloga, zaradi katerega je Holmes nameraval opustiti študij. Holmes je leta 2010 diplomiral na univerzi v Kaliforniji.

V svojih dosedanjih poročilih policija v Denverju še ni sporočila razloga za nov množični pokol.

Po poročilih ameriške televizije CBS je bil napad načrtovan. Holmes je svoj avtomobil parkiral pred trgovinskim središčem, v katerem je poslopje s 16 kinodvoranami. V dvorano je vstopil in izstopil skozi ista vrata . William Kent, ki je gledal film v sosednji dvorani, trdi, da je nekaj krogel prebilo zid, ki loči obe kinodvorani. "Ljudje sprva niso vedeli, za kaj gre. Najprej se je zaslišal protipožarni alarm, nato pa še alarm za evakuacijo," je dejal Kent, in dodal, da je bila na vratih dvoran zmeda velika. Panična množica je hitela skozi vrata, oboroženi policisti s puškami v rokah pa so prodirali v dvorane. Policija je kasneje sporočila, da ne izključuje, da so mnoge rane med gledalci povzročili neznani šrapneli, ne pa streli iz orožja morilca.

Predsednik Barack Obama, ki so ga o streljanju v Kolorodu obvestili v zgodnjih jutranjih urah, med Denverjem in Washingtonom je časovna razlika štirih ur, je zaustavil svojo volilno kampanjo. "Za politiko bo kasneje še dovolj časa. Danes je dan za molitev in premislek," je dejal Obama, medtem ko je tudi Bela hiša potrdila, da v Koloradu ne gre za teroristični napad. Mitt Romney, Obamov tekmec za Belo hišo, je iz lokalnih medijev umaknil vse svoje televizijske oglase, s katerimi je napadal predsednika. Kolorado je ena od zveznih držav, v kateri so volilci še neopredeljeni, zaradi česar tekmeca še posebej pozorno spremljata tamkajšnje dogajanje.