Novi mostovi približali bregove

Odprtje petih novih mostov je še dodatno utrdilo vez med levim in desnim bregom Ljubljanice. Predvsem pešci imajo z odprtjem brvi čez Gruberjev kanal pri Špici, Hradeckega mosta, ki povezuje Krakovo in Prule, Mesarskega mosta na tržnici z mojstrovinami kiparja Jakova Brdarja, Žitno brv, ki povezuje Petkovškovo nabrežje in Poljanski nasip, ter Mrtvaškega mosta nasproti porodnišnice več možnosti, da prečkajo reko.

Ljubljanska Špica je priljubljeno zbirališče mladih, še posebej v poznih popoldanskih in večernih urah, Trnovski pristan pa z lepo urejenimi stopnicami in na novo zasajenimi vrbami pritegne tako mlade kot stare. Svoj prostor na kamnitih stopnicah najdejo tudi ribiči. Mestni projekt oživljanja nabrežij Ljubljanice je dosegel svoj namen vsaj na delu reke od Gruberjevega kanala do Tromostovja, saj je na tej relaciji temeljite prenove potrebno le še Gallusovo nabrežje.

Tujcem všeč prenovljeni bregovi

Ljubljančani so nad preurejenimi nabrežji in petimi novimi mostovi navdušeni. "Vsaj enkrat na teden se sprehodim do Trnovskega pristana, sploh spomladi mi ugaja, da se tukaj malo pomartinčkam. Všeč mi je, da je blizu reka, velikokrat so tukaj tudi kakšni študenti, ki igrajo na kitaro… Vedno je eno tako pozitivno, mladostno vzdušje in to me pritegne," je povedala Valerija Jelen, ki smo jo zmotili pri branju knjige v senci mlade vrbe.

Če je tujce pred leti pot le redko zanesla ob Ljubljanico in naprej proti Špici, danes na prenovljenih nabrežjih lahko vse bolj pogosto slišimo tudi tuje jezike. Britanca Sam in Adrianna Hall sta že v torek med prvimi sprehajalci ocenila na novo preurejeno Grudnovo nabrežje, ki ga je župan Zoran Janković uradno odprl dan pozneje. "Lepo je, da se v središču mesta lahko sprehodiš tako blizu reki," sta povedala in odkrila, da sta v ta del mesta zašla po nasvetu natakarja v eni od gostiln v središču mesta. Da je Ljubljana letos prejela evropsko nagrado za urbani javni prostor, ki jo podeljuje Center za sodobno kulturo v Barceloni, Sam in Adrianna nista vedela. "Si jo pa res zaslužite. Čudovito se je sprehajati po teh obrečnih poteh," se strinjata Britanca.

Velja omeniti, da javni zavod urejanje nabrežij zadnjih šest let financira z denarjem od koncesijskih dajatev od posebnih iger na srečo. S temi sredstvi je zavod Turizem Ljubljana financiral tudi gradnjo sedmih novih vstopno-izstopnih mest na Ljubljanici, ki so v prvi vrsti namenjena turistični plovbi po reki.