Zaprtje bi vodilo v ponoven propad

"Civilna iniciativa ni pristojna, da bi se vpletala v odločitve lastnikov, bank upnic in uprave Rimskih Term. Kako se bodo uspeli dogovoriti, je izključno njihova stvar. Prepričani pa smo, da je vlada odgovorna za ta projekt in da mora narediti vse, da ta naravni in zdraviliški biser, ki je po dva tisoč letih znova v slovenski lasti, ohrani. Ne smemo spregledati dejstva, da gre vendarle za državni projekt, da so lastniki država in podjetja v delni državni lasti in da je bila vlada tista, ki je leta 2006 sprejela sklep o ponovni oživitvi kompleksa," opozarja Zupan.

Civilna iniciativa se sicer boji, da bi prišlo do stečaja, vendar od odgovornih ni nikoli zahtevala, da ga preprečijo. Zupan se namreč zaveda, da bi bilo takšno ravnanje nesmiselno in neodgovorno, je pa od predsednika vlade zahteval, da vlada v primeru stečaja prepreči parcialno razprodajo premoženja in prisilno zaprtje objekta. "To bi bil najbolj črn razplet. Če bi zaradi stečaja zaprli kompleks, bi bil to začetek ponovnega propadanja Rimskih Term. Tudi parcialna razprodaja bi izničila celovitost toplic. Po našem mnenju bi bila v tem trenutku dokapitalizacija sicer dobrodošla in nujna, vendar bi problem rešila samo za kratek čas. Potrebno je poiskati dolgoročnega strateškega partnerja, ki bo imel denar, dolgoročno vizijo in bo Rimskim Termam vrnil evropski sloves oziroma nekdanji blišč, ki si ga zaslužijo," pravi Zupan. V kraju si po njegovem mnenju želijo, da bi bil strateški partner iz Slovenije, če pa bi prišel iz tujine, bi se s tem pač morali sprijazniti.

Zasedenost bi bila lahko boljša

Čeprav uprava zaradi prisilne poravnave posluje v oteženih razmerah, pa gosti tega ne občutijo. Rimske Terme se lahko pohvalijo z vrhunsko ponudbo, ki privablja domače in tuje goste. Prejšnji mesec so v Sofijinem dvorcu odprli a la carte restavracijo, dobili so tudi koncesijo za zdravstveno dejavnost, ki naj bi zaživela jeseni oziroma takrat, ko jim bo Zavod za zdravstveno zavarovanje dodelil program. Predsednica uprave Alenka Iskra pravi, da so si v petletnem strateškem poslovnem načrtu zastavili visoke in ambiciozne cilje, s katerimi načrtujejo, da bodo po doseženi povprečni ceni penziona presegli konkurenco oziroma da bodo presegli tudi ostale kazalnike v poslovanju.

Trenutno so njihove zmogljivosti zasedene od 35- do 55-odstotno. Predsednica uprave je prepričana, da bi lahko Rimske Terme privabile še več gostov, če ne bi bilo prisilne poravnave, ki jim otežuje uveljavljanje blagovne znamke. "Ljudje v časopisih berejo, kaj se dogaja in si seveda ustvarijo napačen vtis. Naša ponudba je vrhunska in nihče od gostov ne bo niti za trenutek občutil, da smo v prisilni poravnavi. Prav tako v roku poravnavamo obveznosti do dobaviteljev in zaposlenih, res pa, da v teh razmerah nismo sposobni vračati kreditov. Čeprav so časi težki, uresničujemo cilje, ki smo si jih zastavili za letos, in se že pripravljamo na širjenje ponudbe v prihodnjih letih."