Poslanec Matjaž Han je zato ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniću zastavil poslansko vprašanje. Opozoril ga je, da gre za edini dom, v katerega so na prevzgojo napoteni mladoletniki, ki so storili kakšno kaznivo dejanje. Ker je bil del objekta, v katerem leži, leta 2008 denacionaliziran, zdaj država Družbi hčera krščanske ljubezni svetega Vincencija Pavelskega v Beogradu plačuje visoko najemnino, ki znaša skoraj 11.000 evrov na mesec. Ker novih gojencev ni, direktor pa se je pred mesecem dni upokojil, zaposlene resno skrbi, da jim v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij morda prikrivajo resnico.

Vsaj še tri leta ne bo sprememb

"Če bi se to zgodilo, bi v Radečah spet izgubili nekaj dragocenih delovnih mest. Ob tem pa moram poudariti, da je lokalna skupnost omenjeni dom lepo sprejela in da so odnosi med gojenci, občani in tudi zaposlenimi odlični," je ministru dejal Han. A je minister zatrdil, da vsaj za zdaj o zaprtju še ne razmišljajo. In dodal, da pa bodo, glede na visoko najemnino, v bližnji prihodnosti morda res primorani iskati drugačno, ugodnejšo rešitev. Predvsem zato, ker že poteka tudi postopek za vračilo drugega dela objekta, ki ga vodi ministrstvo za infrastrukturo in prostor. "Že sklenjene najemne pogodbe pa vsaj še tri leta ne bomo prekinili," je pojasnil Pličanić.

Številni objekti propadajo

Hana ta odgovor ni razveselil, saj so v Radečah letos in v minulih letih že izgubili preveč delovnih mest. "Ta dom je še pred leti zaposloval več kot sto ljudi. Če bo država klonila, bomo imeli v občini še en objekt, ki bo prepuščen propadanju. In žal mi je, da je prejšnja vlada Janeza Janše le 12 dni pred tem, ko je sestopila z oblasti, vrnila te objekte v naravi in ne kako drugače.

Zaradi tega danes številni objekti, ki so bili vrnjeni, žalostno propadajo. Zato vas, gospod minister, vabim, da pridete v Radeče in se sami prepričate o tem," je še dejal Han. Mnogi menijo, da bi se država z lastniki morala pogajati in se dogovoriti bodisi za poceni odkup ali le simbolično najemnino, ob tem, da objekte tudi vzdržujejo.

Trenutno pa plačujejo tako visoko najemnino, kot tudi dodatno namenjajo sredstva za vzdrževanje, kar je težko razumeti. Lastniki namreč do zdaj za kritje kakršnih koli stroškov vzdrževanja niso pokazali nobenega interesa.