Zadnjič so v Nedeljskem dnevniku (še) nedokazano zapisali, da smo morda Slovenci prvi na svetu po številu traktorjev. Šli smo po sledi trditve in na svetovnem spletu izbrskali sicer ne povsem aktualne globalne podatke o številu traktorjev na prebivalca in se tako prepričali, da lahko zmagujemo tudi v takšnih na videz manj pomembnih kategorijah. Na svetovnih pregledih vsaj v zgornjem delu prevladujejo evropske države. Šele petnajsta je Kanada, dvajseta Nova Zelandija, triindvajsete pa so Združene države, ki imajo blizu pet milijonov traktorjev ali (zgolj) malo več kot šestnajst na tisoč prebivalcev.

Podatki o posesti traktorjev, ki jih navajamo v nadaljevanju, se torej nanašajo na tisoč prebivalcev neke države.

Slovenija 54,2

Naša dežela ima po oceni spletne strani nationmaster.com največ traktorjev na svetu na prebivalca. Vsak dvajseti Slovenec ima doma traktor. Želeli smo biti še malce natančnejši: po naših 20.273 kvadratnih kilometrih se po zadnjih izračunih našega statističnega urada (2010) vali 104.059 enoosnih in dvoosnih traktorjev, torej nekaj več kot 50 na tisoč prebivalcev.

Avstrija 40,6

Naši severni sosedje imajo, če verjamemo spletnim podatkom, okoli 330.000 traktorjev, kar seveda ne zadostuje za zmago nad Slovenci. Je pa jasno, da število takšne mehanizacije, tako kot pri nas, narekuje tudi težak alpski teren. Več kot osemmilijonska Avstrija meri 83.855 kvadratnih kilometrov (obdelovali naj bi skoraj 17 odstotkov površin), traktor pa ima v lasti vsak petindvajseti Avstrijec. V kmetijstvu je zaposlenih 5,5 odstotka avstrijskih delavcev.

Estonija 39,9

Baltska država, ki se ne more pohvaliti s kakimi posebnimi rezultati v kmetijstvu, ima svetlo točko v mehanizaciji. Po zadnjih podatkih so se kitili z več kot 50.000 traktorji, kar niti ne bi bilo tako veliko, če ne bi v deželi živelo zgolj 1,3 milijona prebivalcev. Skoraj štirideset traktorjev na tisoč ljudi so torej dosegli v deželi, kjer je kakih 14 odstotkov od 45.227 kvadratnih kilometrov zemlje obdelovalne. V kmetijstvu je zaposlenih 3,5 odstotka Estoncev.

Irska 38,8

Na Irskem so imeli po podatkih nationmasterja okoli 167.000 traktorjev. Irci imajo 17,64 odstotka obdelovalnih površin na 65 tisoč kvadratnih kilometrih svoje domovine, 4,6 milijona prebivalcev pa pomeni, da ima traktor približno vsak sedemindvajseti Irec. Ob tem je pomembno vedeti, da je hkrati vsak dvajseti državljan zaposlen v kmetijskih dejavnostih, iz katerih sestavijo zgolj 2 odstotka svojega BDP.

Islandija 37,26

Na omembe vrednih 103.001 kvadratnih kilometrih živi zgolj 320.000 prebivalcev, kar seveda omogoča dobre rezultate na traktorski lestvici. Islandci imajo okoli 10.000 traktorjev, kar je več kot desetkrat manj kot pri nas. Po drugi strani imajo izjemno malo obdelovalne zemlje, tako da celo vodijo v svetovni statistiki traktorjev na površino obdelovalne zemlje. Na otoku je 175.000 zaposlenih in od tega jih 4,8 odstotka deluje v kmetijstvu.

Finska 37,21

Prav tako na severu, na obsežnem območju več kot 338 tisoč kvadratnih kilometrov (od tega je obdelovalnih površin več kot sedem odstotkov), živi 5,5 milijona Fincev, ki si lastijo skoraj 200.000 traktorjev - vsak sedemindvajseti ima torej traktor. 2,6 milijona Fincev je zaposlenih, od tega delajo v kmetijstvu trije odstotki. Gradijo na poljedelstvu, mlečnih izdelkih in ribištvu.

Poljska 35,9

Več kot 38 milijonov Poljakov ima doma več kot 1,3 milijona traktorjev, z njimi pa lahko obdelujejo 40 odstotkov površin. Pri 312.685 kvadratnih kilometrih je to že lepa zgodba. Tako lepa, da je v tej kmetijski državi v kmetijstvu zaposlenih več kot 3 milijone delavcev, ki svoj kruh zaslužijo s pridelavo krompirja, žitaric, sadja, zelenjave in z živinorejo.

Litva 29,6

Podobno kot baltska Estonija blesti na traktorskih tabelah tudi Litva. V tej državi imajo nekaj več kot 100.000 traktorjev (podobno kot pri nas), toda Litvancev je več, skoraj 3 milijone in pol, obdelajo pa več kot 30 odstotkov površine svoje države. V kmetijstvu je zaposlenih štirinajst odstotkov Litvancev, ki pridelujejo žitarice, krompir, sladkorno peso, ukvarjajo pa se tudi z živinorejo.

Italija 29,1

Italijani imajo okoli 1,750.000 traktorjev na več kot 300.000 kvadratnih kilometrih ozemlja, od katerih je nekaj več kot 26 odstotkov obdelovanega. Mimogrede, Italija je edina toplejša država med višje uvrščenimi na lestvici traktorjev. V kmetijstvu deluje okoli milijon naših zahodnih sosedov, ki pridelujejo sadje, zelenjavo, olive, sojo, da o živinoreji in mlečnih izdelkih niti ne govorimo.

Norveška 28,4

Skandinavci so še eni v seriji severnih držav, ki se ne bojijo uporabljati traktorjev. Pet milijonov Norvežanov jih poseduje 130.000, ko se lotijo obdelovanja osmih odstotkov svojega več kot 385 tisoč kvadratnih kilometrov velikega ozemlja. V kmetijstvu je zaposlenih 2,9 odstotka delovnih Norvežanov, ki z žitaricami, mesom in ribami ustvarijo okoli 2,6 BDP.