Nekdanji doktorski študent nevroznanosti na Univerzi v Koloradu je živel pet kilometrov od gledališča v Aurori. V stanovanju naj bi živel še z dvema sostanovalcema, vendar je policija že izključila možnost, da mu je pri napadu nekdo pomagal. V Aurori je živel od maja leta 2011, pred tem pa v San Diegu, v bližini Univerze v Kaliforniji.

Po poročanju AP je Holmes obiskoval doktorski študij nevroznanosti, vendar je lansko leto študij opustil. Tiskovna predstavnica v San Diegu je medijem sporočila, da Holmes ni imel policijske kartoteke, v času, ko je živel v Kaliforniji. Tudi v Aurori naj ga policisti ne bi poznali, edini prekršek, ki je bil zabeležen, je bila kazen za napačno parkiranje. FBI je sporočil, da se Holmes ni nahajal na nobenem seznamu potencialnih kriminalcev ali teroristov, zato ni obstajal interes, da bi ga opazovali.

Novinarjem, ki je uspelo stopiti v stik s Holmesovo materjo, so sporočili, da jim je potrdila, da je James njen sin in da mora nemudoma odpotovati v Kolorado.

Čeprav Holmes ni imel dovoljenja za nošenje orožja, je bil v času aretacije oborožen z dvema puškama in pištolama. Med zaslišanjem je priznal, da ima doma še eksploziv. Slednje so potrdili tudi policisti, ki še vedno poskušajo najti način, kako vstopiti v njegovo stanovanje ne da bi sprožili kakšno bombo. "Eksplozivne naprave so zelo sofisticirane. Najbrž bomo potrebovali nekaj dni," je pojasnil šerif Dan Oates za revijo Time. Zaradi bomb naj bi evakuirali kar pet stavb v bližini, poroča TMZ.

Po poročanju Denver Posta, ki je prvi objavil Holmesovo fotografijo, se je 24-letnik na prošnji za najem stanovanja opisal kot "miren in sproščen".