Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije in Obalnega sindikata gostinstva in turizma pri Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije sta že prejšnji teden opozorila na izkoriščanje delavcev in kršitve delovno-pravne zakonodaje zlasti v času poletne sezone, na odhajanje delavcev iz panoge ter na padanje plač zaposlenih v dejavnosti.

Na današnji novinarski konferenci so svoje trditve podkrepili z dodatnimi številkami. Tako se je povprečna bruto plača v prvih štirih mesecih letošnjega leta v Sloveniji povečala za 1,5 odstotka glede na enako lansko obdobje, medtem ko se je v dejavnosti gostinstva in turizma realno znižala za tri odstotke. "To pomeni, da plača v gostinstvu, v panogi, ki naj bi bila najbolj perspektivna panoga pri nas, pada, raste pa v dejavnostih, ki so v izgubi," opozarja generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban.

Hkrati se število zaposlenih v panogi zmanjšuje. Od leta 2009 je tako dobrih 2000 zaposlenih manj, je dodala Lebanova. To pomeni, da se je bistveno povečala tudi intenzivnost dela ali, kot je ponazoril predsednik Obalnega sindikata gostinstva in turizma pri Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije Aleš Kovačič, "delo, ki so ga prej opravljale štiri sobarice, opravlja zdaj ena sama".

Plače v turizmu, kjer se praviloma dela več od predvidenih 174 ur mesečno, so po besedah Lebanove porazno nizke. "Prepričani smo, da se rast plač, ki smo jo predlagali, ne bi skoraj nikjer poznala v proračunih gostinsko-turističnih podjetij," je pojasnila in dodala, da gostinski delavci niso krivi za izgubo, ki so jih podjetja v panogi ustvarila v zadnjih letih.

Sekretarka Obalnega sindikata gostinstva in turizma pri Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije Irena Valenti pa je med drugim poudarila, da delavci ne pristajajo več na to, da holdingi - lastniki turističnih podjetij - rešujejo svoje posle na njihovih hrbtih.

Valentijeva je s prstom pokazala na pogodbe za delo za določen čas, ki predstavljajo kar 70 odstotkov vseh delavcev v panogi, ter na delo na črno, ki da je prisotno zlasti v manjših podjetjih znotraj panoge. Prav tako je opozorila tudi na neizvajanje turistične strategije, ki da ostaja le črka na papirju, in na pomanjkanje investicij.

V zraku ostaja tudi stopnjevanje pritiska vse do že napovedane možnosti generalne stavke zaposlenih v gostinstvu in turizmu. Prvi odzivi v tej smeri so pozitivni, tako da "imamo vso podporo, da lahko te aktivnosti izvedemo," je dejala Valentijeva. Septembra bo pogajalska skupina po besedah Lebanove resno preučila možnosti nadaljnjih aktivnosti.

Danes bodo sicer začeli z deljenjem letakov po Obali ter na Bledu in v Bohinju, s katerimi se obračajo na turiste, je navedla Lebanova. Prihodnji petek bodo letake s podobno vsebino začeli deliti na obcestnih počivališčih, prav tako prihodnji teden pa bodo nagovarjali goste pred igralnicami.