Bruce Lee je z borilnimi veščinami na velikem platnu začel zgodbo, ki so jo kasneje nadaljevali še Jackie Chan, Jet Li in podobni. Lee pa nam je že leta 1972 predstavil Chucka Norrisa, ki mu je v filmu The Way of the Dragon namenil vlogo.

Bruce bi danes praznoval 72. rojstni dan. S svojo karizmo je povprečnemu gledalcu približal daljni vzhod in tamkajšnje tradicionalne filme ponesel na novo raven. V tistih časih je vzplamtelo ogromno povpraševanje po borilnih veščinah.

Enter the Dragon - film, ki je Brucea uveljavil kot legendo... tudi na zahodu

Trenutno v Los Angelesu deluje podjetje Bruce Lee Enterprise. Njegovo vodstvo je pred nekaj leti prevzela 43 letna stara igralčeva hči Shanon, ki je nasledila mater Lindo Lee Cadwell.

Shanon je bila sicer stara zgolj štiri leta, ko ji je oče preminil, vendar so njeni spomini nanj še vedno živi. Leta 1971, ko je bila stara dve leti, jo je z materjo preselil v njegov domači Hong Kong, saj je tam snemal film Fists of Fury.

Bruce je Hollywoodu precej zameril, da ni pripravljen sprejeti Azijca kot vodilno moško vlogo, kljub njegovi uveljavitvi v seriji The Green Hornet. Mnogi so mu zato svetovali, da se vrne na Kitajsko, kjer so ga v filmski industriji že kot otroka oboževali (že v madosti je s pomočjo slavnega očeta nastopal v filmih).

Vonj potu, krvi in strahu: Prihaja dišava Bruca Leeja

Bruceva smrt leta 1973 je sprožila val teorij o njegovi usmrtitvi. Takrat 32-letni Bruce se je pripravljal na predstavitev filma Enter the Dragon. Vzel je tableto proti bolečinam in se zgrudil. Na obdukciji so ugotovili, da je utrpel usodno reakcijo, njegova družina pa teh navedb še sedaj ne verjame.

Shanonova je v 90ih tudi sama zaplula v igralske vode. Pri projektu Rapid Fire je sodelovala z bratom Brandonom. Leto kasneje je ta na snemanju filma The Crow podlegel strelom iz lažne pištole, ki so jo uporabljali kot rekvizit.

Kljub nesrečni zgodovini, zapuščina Bruce Leeja živi dalje. Tukaj je nekaj njegovih najboljših filmov, ki vam jih toplo priporočamo. 

Enter the Dragon” (1973) - Eden Leejevih najbolj odmevnih filmov vseh časov. V njem se Lee spopade na turnirju in skuša strmoglaviti narko-šefa. 

Fist of Fury II” (1977) - Bruce Lee mora ohraniti čast in ponovno vzpostaviti šolo borilnih veščin.

Game of Death” (1978) - Zandnji Leejev film (med snemanjem je umrl).

Fist of Fury” (1972) - Lee maščuje smrt učitelja.

The Way of the Dragon” (1972) - Leejev tretji zaporedni film, hkrati pa prvi, pri katerem je odgovoren tudi za scenarij in režijo. V njem nastopi Chuck Norris.