Po navedbah etične komisije je večji del 300 strani dolge Pontove doktorske disertacije o delovanju Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) prekopiran od drugih avtorjev. "Tega obsežnega plagiata ne moremo upravičiti s tem, da so v času njegovega nastanka veljala drugačna pravila," je poudaril predsednik komisije Marian Popescu.

Po njegovih besedah pravila, ki so stara že več kot 200 let, predvidevajo "korektno citiranje delov besedila, povzetih od drugih avtorjev", med drugim z uporabo opomb na dnu strani.

Rektor univerze v Bukarešti Mircea Dumitru je napovedal, da bo ugotovitve etične komisije posredoval senatu univerze, ki je Ponti podelil doktorski naziv in ki lahko predlaga tudi njegov odvzem. Končno besedo bo sicer imelo ministrstvo za izobraževanje.

V okviru tega ministrstva deluje nacionalni svet za etiko, ki je v četrtek ugotovil, da premierovega doktorskega dela ni moč označiti za plagiat, saj ustreza akademskim pravilom iz leta 2003, ko je nastalo, poroča AFP.

Ponta sicer očitke o plagiatorstvu zavrača in trdi, da gre za "politično motivirane" obtožbe. Priznava sicer, da je vire označil v bibliografiji, ne pa v opombah. Romunski premier je pred časom tudi zatrdil, da bo odstopil, če se obtožbe izkažejo za resnične.