Kot je v sporočilu zapisala Elena Pečarič iz društva YHD, so prejšnji teden po naključju izvedeli, da je ministrstvo spisalo negativno mnenje glede predloga zakona o osebni asistenci v potrditev vladi. Predlog so v DZ vložili člani YHD.

Po besedah Pečaričeve je prejšnji teden v sredo po pogovoru z Vizjakom uspela doseči, da z mnenjem še počaka, "saj je bilo povsem neargumentirano in izkrivljeno kot, da sploh nihče ne bi prebral predloga zakona". Pojasnila je, da je isti dan prejela klic direktorja direktorata za socialne zadeve Davorja Dominkuša, ki jo je obvestil, da je minister pristal na vsebinski sestanek v ponedeljek z Dominkušem in direktorico direktorata za invalide Dragico Bac.

Na sestanku so vsebinsko pregledali člene predloga zakona, oba sogovorca pa sta uvidela, da so v YHD popravljali člene, ki so v predlogu ministrstva vezani na dolgotrajno oskrbo ter člene, ki so povezani z učinkovitostjo, operativnostjo ter finančno vzdržnostjo zakona, je zapisano v sporočilu za javnost. "Prepričani, da mnenja ne moreta več napisati kot negativnega, ampak morda zgolj kot dopolnilo kakšnemu členu, smo veselo šli domov," je zapisala Pečaričeva.

Od Dominkuša je nato prejela odgovor, da je bilo isto negativno mnenje v torek poslano na vlado v potrditev. "Sestanek je bil torej čista farsa, beden trik, da sedaj minister lahko trdi, da so se na ministrstvu sploh pogovarjali z nami," je zapisala Pečaričeva.

"Očitno je to šele začetek težkega in argumentiranega boja, v katerem pa bodo kot kaže v ospredju grdi poskusi, da se zakon spodnese zgolj zaradi ohranjanja pridobljenih privilegijev, črpanja finančnih koristi iz FIHO in manipuliranja z invalidi, ki jih držijo v življenjski odvisnosti preko svojih skromnih storitev," je še zapisano v sporočilu za javnost.