Kot je spomnil, je po "barantanju" o potrebnem kvorumu za veljavnost referendumske odločitve prišlo do predloga, da bi pogoj za začetek zbiranja podpisov za referendum s sedanjih 2500 premaknili na 10.000 podpisov, ki jim morajo pobudniki zbrati v sedmih dneh. Podpisi pa bi morali biti overjeni na upravnih enotah.

Utroša je prepričan, da ta predlog nima drugega ozadja kot preprečiti ljudem, da odločajo na referendumu, saj tega v sedmih dneh teoretično ni mogoče izpeljati.

Utroša je bil kritičen tudi do izjave predsednika vlade Janeza Janše, ko je ta govoril o blokadah v Sloveniji in, kot je navedel Utroša, pri tem omenil tudi Ekonomsko-socialni svet (ESS). "Čeprav vemo, da EU sloni na evropskem socialnem modelu, kjer prav tako poteka socialni dialog, naš predsednik vlade nima nobene težave reči, da je to zanj blokada," je pri tem izpostavil sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Na današnji novinarski konferenci je sodeloval tudi sekretar Sindikata upokojencev Slovenije pri ZSSS Miloš Mikolič. Ta je pojasnil, da so na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) naslovili poziv, da upokojencem, ki so se jim pokojnine znižale z varčevalnim zakonom, do izdaje odločb izplačuje neznižane pokojnine. Skupaj z avgustovsko pokojnino pa jim izplača tudi razliko za julij.

Po Mikoličevih besedah bi bilo to tudi bolj smotrno s stroškovnega vidika, saj bi izplačevanje pokojnin za nazaj, morda tudi z zamudnimi obrestmi, zahtevalo več sredstev. Kot je dodal Utroša, po odločbi ustavnega sodišča obstaja odprt prostor za tisoče tožb na sodišče in je treba upoštevati enormne stroške sodnih postopkov in poplačil, ki lahko nastanejo na Zpiz.