V primerjavi z letom 2000 se je število podhranjenih otrok povečalo za 1,5 milijona, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Organizacija je sicer za 141 držav izračunala t.i. razvojni indeks otrok (CDI) na podlagi ocen Združenih narodov, Svetovne banke in posameznih držav. Prav tako so v indeks vključili podatke o smrtnosti otrok, možnosti otrok za osnovno izobrazbo ter podatke o podhranjenih otrocih.

Najslabše so se odrezale afriške države, ki zasedajo vsa zadnja deseta mesta, najbolje pa se otrokom godi na Japonskem, v Španiji in Nemčiji. Na zadnje mesto se je sicer uvrstila Somalija.

Glavna težava je po mnenju organizacije globalno naraščanje cen osnovnih življenjskih potrebščin, kar je na primer razlog za lakoto v Sahelu ali Afriškem rogu. "Če se dražita bencin in hrana, trpijo predvsem otroci," je izpostavila direktorica Save the Children Kathrin Wieland.

Poročilo organizacije pa ne prinaša samo slabih novic. Na splošno so namreč zabeležili izboljšanje na področju izobraževalnih možnosti in zdravja otrok. Od začetka vrednotenja podatkov v 90. letih minulega stoletja so se življenjski pogoji otrok izboljšali kar v 90 odstotkih vseh držav.