Ovin pravi, da odlašanje vsekakor ni dobro, saj dajemo s tem slabe znake Evropi. "Morali bi pokazati, da smo pripravljeni to dati v ustavo in uresničiti. Spet se je naložila utež na stran tehtnice, kjer imamo že tako preveč bremen."

Nasprotno pa nekdanji predsednik DZ Pavel Gantar meni, da je preložitev dobra: "Slovenska politična elita v tem trenutku ni bila pripravljena na drugačen razplet dogodkov, zato so se vsi malo umaknili." To se mu zdi povsem pričakovana poteza. "Čas je za razmislek o realnih opcijah rešitve krize v jeseni. Sam sem mnenja, da bo pri enem od posegov Janša vsekakor moral vezati vprašanje zaupnice. Obstaja realna možnost, da je Slovenija na poti proti neke vrste reformni, prehodni vladi. Kriza z včerajšnjim dogovorom ni bila rešena, ampak samo prestavljena."

Filozof Boris Vezjak meni, da se je "Janša kot odličen politični taktik v zadnjem hipu odločil za evakuacijo – v včerajšnjih Odmevih si je že premislil, češ da se z zapisom Zlatega pravila v ustavo ne mudi tako zelo, da ne bi mogli brez posledic počakati do jeseni. S tem je nevarno vrelišče politične krize umiril, nevtraliziral prehitro obljubo o glasovanju o zaupnici vladi in spodrezal peruti nepredvidljivim koalicijskim partnerjem, recimo Erjavcu. Včerajšnji dan zato ni bil dan reševanja vprašanja o zlatem fiskalnem pravilu. Bil je dan, ko je Janša reševal svojo kožo – zdaj ima časa do jeseni, do utrdi svoje okope."

Ovin verjame, da odločitve predstavljajo določeno tveganje, a gospodarstvo zdaj potrebuje mir in dostopna sredstva. S takšnimi odločitvami, pravi, se je stanje v gospodarstvu in dostopanje do kreditov v tujini, ki jih nujno potrebujemo, še poslabšalo. "Prask bo manj, kot bi jih bilo, če danes ne bi uspeli, ampak za gospodarstvo so se stvari s tem spet poslabšale," je pojasnil.

Ko gre navzdol, so se ljudje pripravljeni spreti

Gantar je pojasnil, da koalicija tlakuje pot trde varčevalne politike, a je naletela na močan odpor socialnih partnerjev. Nasproti ji stoji opozicija, ki tudi nima jasnega koncepta, kaj in kako: "Oboji so bili pred včerajšnjo odločitvijo goli in bosi. Ničesar niso imeli v rokah, če bi vlada padla. Enako velika napaka bi bila, če bi alternativno vlado sestavljal Zoran Janković. Zrcalno obrnjena zgodba in spet blokada.“

V času blaginje in stalne gospodarske rasti so bile koalicije enotne. Z začetkom krize se je pokazalo, da je znotraj vladajoče koalicije vse narobe. "Ko gre navzdol, so se ljudje pripravljeni spreti. Očitno so se pripravljeni prepirat in vkopavat v pozicije, kjer bi čim več pridobili, ko bi se stanje popravilo," je dejal Ovin in dodal: "Včasih pravijo small is beautifull (lepota je v majnih stvareh, op.p), ampak v tem primeru bi jaz težko podprl to pravilo."

Pojasnil je, da v slovenski politiki vsak gleda samo nase in želi še kaj pridobiti. "Kdo je zdaj tu vodilna figura? S tem, da vsakih nekaj mesecev v parlamentu odkrijejo novega ponarejevalca. Vlado je prevzela stranka, ki ni zmagala na volitvah, in to se ji pozna. Pri ekonomski politiki rabiš širšo podporo. Vsak odstotek je pomemben."

Kriza se bo nadaljevala vse dotlej, dokler se ne bo neka vlada resno lotila pokojninske in zdravstvene reforme ter reforme trga dela, je prepričan Gantar, ki pravi, da je Janševa vlada "priklenjena na logiko varčevanja, reform se pa izogiba."

Za politiko stanje očitno še ni dovolj resno

Ovin je dejal, da so ukrepi tako prejšnje kot zdajšnje vlade smiselni in bi jih morali sprejeti. Ker jih nismo, nas zdaj čaka še resnejše stanje: "Za politiko stanje očitno še ni dovolj resno. Jaz se s tem ne strinjam. Oni ne vedo, kaj pomeni zibati čoln, na katerem se gospodarstvo že itak komaj lovi." Jeseni nas, kot napoveduje Gantar, čakata dva možna scenarija: "Eden od scenarijev je, da se v določenih zadevah poenotijo, drugo pa je zaupnica. Janševa vlada ostane ali pade, sledi pa lahko neka reformna vlada."

Ovin je zaključil z mislijo o prepričanju politikov, da je Slovenija država, ki veliko odloča sama o sebi. "Pri tako majhnem gospodarstvu je to smešno. Preveč so doma, preveč ždijo v svojih prostorih. Zanima me, koliko politikov in vrhunskih gospodarstvenikov se je v karieri preizkusilo tudi v tujini. Če si se samo po domačih logih uspel dogovarjat in se uspel povezovat, potem pridemo do tega. Osebni pogledi se jim zdijo blazno pomembni. V tujini pa bodo vsi videli samo novico: Slovenija preložila odločanje o fiskalnem pravilu."