Ban je dejal, da je s Slovenijo globoko povezan in nanjo zelo navezan, med drugim tudi zato, ker je bil pred leti pooblaščeni južnokorejski veleposlanik za Slovenijo. "Čutim Slovenijo," je njegov razlog za vračanje v državo.

Sloveniji so bile grozote prihranjene

Pojasnil je, da je bil kot generalni sekretar ZN v Sloveniji že leta 2008, ko se je med drugim sprehodil čez Tromostovje. Danes je zato spregovoril o treh novih mostovih za Slovenijo.

"Prvi most je most med vašo jugoslovansko preteklostjo in evropsko prihodnostjo. Drugi most povezuje vaše sosede v regiji z njihovimi evropskimi hotenji. In tretji most je most med ZN in Slovenijo, ki nas povezuje v našem globalnem poslanstvu miru, razvoja in človekovih pravic," je dejal. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo tudi to "tromostovje" enako mogočno in veličastno kot pravo.

Ban je poudaril, da je Slovenija že od samega začetka imela drugačen položaj od ostalih držav na območju nekdanje Jugoslavije. Imela je srečo, da so ji bile vojne grozote prihranjene, obenem pa je imela odgovornost pomagati državam, ki jih je prizadela vojna. Med drugim je poskrbela za begunce, sodelovala in še sodeluje v mirovnih silah na območju in pomaga pri izredno pomembnem odstranjevanju min.

Deaktivacija napetosti, da bi dosegli trajno stabilnost in spravo

"Ostajajo pa še drugačne vrste min, ki lahko eksplodirajo," je opozoril generalni sekretar ZN in poudaril, da moramo deaktivirati temeljne napetosti, da bi dosegli trajno stabilnost in spravo. Za trajno stabilnost je po njegovem nujno, da se odstranijo še zadnji ostanki vojne, za kar je potrebna evropska povezanost.

Omenil je tudi sodelovanje Slovenije v mednarodnih silah ZN po svetu, sodelovanje pri odstranjevanju min in sodelovanje v Zavezništvu civilizacij. Slovenija je po njegovih besedah odlično delovala v VS ZN in svetu ZN za človekove pravice, zelo je pomembna na področju ženskih pravic.

Ob tem je poslance pozval, naj še naprej "vlagajo v ženske in deklice" ter se osredotočijo na področja, ki bodo prinesla konkretne rezultate.

"Danes bi Sloveniji predlagal, naj si dovoli sanje tudi za naš svet"

Pohvalil je tudi skrb za Rome in dejal, da bo med turnejo po nekdanjih jugoslovanskih republikah pozival k izkoreninjenju diskriminacije do Romov in zagotavljanju temeljnih pravic zanje.

Spomnil je na besede nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana ob osamosvojitvi Slovenije: "Danes so dovoljene sanje. Jutri bo nov dan".

"Danes bi Sloveniji predlagal, naj si dovoli sanje tudi za naš svet," je poudaril in dodal, da se ta majhna država z dolgo zgodovino lahko ozre navzven. Po njegovih besedah slovenska himna, Zdravljica, velja za ves svet. Po njegovem mnenju potrebujemo svet, kjer bo prepir pregnan in bomo vsi živeli kot sosedje

"Skupaj smo močnejši, bodimo partnerji še naprej," je ob zaključku govora v slovenščini dejal Ban in požel bučen aplavz poslancev.

Janša in Ban tudi o vlogi Slovenije na Zahodnem Balkanu

Premier Janez Janša danes na njegovem drugem uradnem obisku v Sloveniji gosti generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona. Poleg krize v Siriji sta največ pozornosti namenila razmeram na Zahodnem Balkanu in vlogi, ki jo Slovenija je in jo še lahko odigra v tej regiji. Govorila sta tudi o njeni vlogi v ZN in o prihodnosti te organizacije.

Kot je glede Zahodnega Balkana poudaril Janša, je treba predvsem zmanjšati odrezanost regije od mednarodne skupnosti in pospešiti njeno evroatlantsko integracijo ter narediti vse, da se ne bi ponovile grozote, kakršne so se dogajale leta 1995 v Srebrenici ali v nekaterih državah nekdanje Jugoslavije po koncu druge svetovne vojne.

Poudaril je, da ima Slovenija v državah Zahodnega Balkana številne svoje ljudi, ki jim pomagajo pri njihovi integraciji v EU in zvezo Nato. To je po njegovem mnenju tudi največ, kar lahko za te države naredimo - da z njimi delimo znanje in izkušnje, ki smo si jih nabrali pri vstopanju v omenjeni povezavi in skozi članstvo v njiju.

Slovenija ve, da ta pot ni kratka, je poudaril premier in spomnil, da bodo države pomoč potrebovale tudi po vstopu v EU in Nato, npr. pri vključevanju v schengen in prevzemanju skupne evropske valute.

Pomen sodelovanja in sprave

Tudi Ban je izpostavil velik pomen sodelovanja, sprave in evroatlantske integracije na Zahodnem Balkanu - ne le za regijo, ampak za stabilnost in mir v svetu. Te države so že naredile dolgo pot, a prav tako pomembna pot jih še čaka in tu je vloga Slovenije zelo pomembna, je poudaril.

Generalni sekretar je Slovenijo označil kot državo, ki "gradi mostove", med preteklostjo in prihodnostjo, med severom in jugom. Predstavlja most med drugimi državami z območja nekdanje Jugoslavije in EU, je poudaril, svoje izkušnje s tranzicijo pa npr. posreduje tudi državam Severne Afrike in Bližnjega vzhoda.

Ban se je Sloveniji zahvalil za njena dosedanja prizadevanja v okviru ZN in zatrdil, da je v minulih 20 letih v njih pustila svoj pečat, še posebej s članstvom v Svetu za človekove pravice in v Varnostnem svetu ZN. Zahvalil se ji je tudi za sodelovanje v mirovnih operacijah ZN, predvsem v nevarni Siriji. V operacijah ZN trenutno deluje 18 slovenskih vojakov.

Janša je na novinarski konferenci tudi pozval k reformi ZN, ki bi naredila to organizacijo bolj transparentno in učinkovitejšo. Po njegovih besedah je treba okrepiti pravno osnovo za delovanje ZN, da bodo lahko posredovali hitreje in tudi preventivno ter jim npr. ne bo treba v nujnih primerih, kakršen je Sirija, čakati na ad hoc resolucije VS ZN. Ob tem je izpostavil predvsem delo na mednarodni konvenciji za preprečevanje in kaznovanje zločina genocida.

Po drugi strani je treba po premierovih besedah okrepiti regionalne organizacije, da bodo prevzele večjo odgovornost za lastno regijo. Odgovornost regionalnih akterjev je ponazoril s Srebrenico in ocenil, da leži primarna odgovornost za tamkajšnji pokol na EU in ne na ZN. To se je namreč dogajalo na njenem pragu, pa ni zmogla moči za odločnejše ukrepanje.

"Dani sta nam bili pravica in možnost, da se izkažemo v mednarodni skupnosti"

Predsednik DZ Gregor Virant je v uvodnem nagovoru poudaril, da je bila včlanitev v ZN pred 20 leti za našo mlado državo izrednega pomena. Pred 20 leti izkazano zaupanje je naši mali državi dalo dodaten zagon, da se med drugim izkaže na mednarodnem prizorišču in prispeva k prizadevanjem ZN na zagotavljanje miru in varnosti ter skrbi za okolje in trajnostni razvoj. "Dani sta nam bili pravica in možnost, da se izkažemo v mednarodni skupnosti," je poudaril Virant.

ZN so po njegovih besedah danes pred novimi svetovnimi izzivi - od razvoja novih ravni na področju človekovih pravic in varnosti, spodbujanja medverskega in medkulturnega dialoga, do prizadevanj za svet brez jedrskega orožja, omenil pa je tudi potrebo po prenovi Varnostnega sveta ZN.

Slovenija ta prizadevanja podpira in jim posveča posebno pozornost, pri tem pa v okviru svoje parlamentarne dimenzije sodeluje tudi DZ, je še dejal Virant.

Bačovnikova prvič kot Janševa soproga gosti damski program

Urška Bačovnik Janša ob današnjem obisku generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona v Sloveniji prvič kot soproga premiera gosti damski program. Bačovnikova je sicer leta 2008 v času Janševe prejšnje vlade ob robu vrhu EU-ZDA v Sloveniji gostila soprogo tedanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, a takrat z Janšo še nista bila poročena.

S soprogo generalnega sekretarja ZN Ban Soon Taek bosta danes najprej obiskali Kobilarno Lipica in si predvidoma ogledali predstavo klasične šole jahanja. V primeru slabega vremena si bosta namesto predstave ogledali muzeja lipicanca Lipikum.

Iz Lipice se bosta vrnili v Ljubljano, kjer se bosta okoli 11. ure pridružili soprogoma v DZ in spremljali Banov nagovor poslancem, slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu, članom vlade in veleposlanikom, akreditiranim v Sloveniji.

Sledil bo še obisk v Ribnem pri Bledu, kjer bo Bačovnik Janševo in Banovo pozdravil starešina Šaleške zveze tabornikov - regionalne skavtske zveze Anton Decosta. Okoli 13. ure bo sledilo kosilo v gostilni Krištof v Predoslju.