„Srečanje, ki se na nek način po desetih letih vnovič vrača v Slovenijo, saj je bilo prvo na gradu Borl na pobudo Miha Pogačnika leta 2002, bo potekalo v obliki “mednarodne učne vasi”. Dogodek je zamišljen kot odprti prostor delavnic in pogovorov. Vnaprejšnjega programa torej ni, soustvarjali ga bodo vsi prisotni. Doslej je prijavljenih že več kot 120 udeležencev z vseh celin,“ je med drugim pojasnila Marjeta Novak. 

Srečanje se bo tokrat odvilo na pobudo interdisciplinarne skupine strokovnjakov in praktikov skupinskega sodelovanja, v kateri so mdr. Juanita Brown, avtorica svetovno priznane inovativne moderatorske metode svetovna kavarna (world café), Phil Cass, izvršni direktor Columbus Medical Association ter predavatelj na temo voditeljstva in strateških sprememb na ALIA Institute, in Toke Moller, soustanovitelj gibanja Art of Hosting Meaningful Conversations (www.artofhosting.org).

Pobudniki srečanja so v vabilu zapisali: »Živimo v času izjemnih premikov, ko se soočamo z izzivom, kako se posloviti od starih, preživelih struktur in narediti prostor za novo; tako na skupinski kot osebni ravni. Od arabske pomladi do gibanj Okupiraj; od thinktankov do blogosfere; od naravnih nesreč do kriz, ki jih je povzročil človek - živimo v času pretresov, notranjih preobrazb in novih začetkov. Vsi, ki pomagamo skupinam razviti njihove potenciale za modro delovanje – npr. z uporabo pristopov, kot so odprti prostor, svetovna kavarna, pozitivno raziskovanje, globoka demokracija, dinamično moderiranje itn. – se želimo zbrati v živo zato, da si podelimo medsebojne izkušnje, kako podpirati človečnost v času velikih izzivov.«

Srečanje je zasnovano v duhu soustvarjanja, inovativnosti in participativnosti: vsak udeleženec lahko organizira delavnico, izobraževanje ali pogovor na temo, ki ga zanima. Do danes je prijavljenih že več kot 120 udeležencev, od katerih jih je več kot 80 odstotkov iz tujine (od Nove Zelandije do Kanade in Brazilije). Več o srečanju je na: http://internationallearningvillage2012.withtank.com/statenberg-manor/

Sicer pa je bilo prvo tovrstno srečanje v Sloveniji leta 2002 na gradu Borl nedaleč od Ptuja na povabilo Mihe Pogačnika. Na njem se je zbrala skupina mislecev, umetnikov, moderatorjev, strokovnjakov in poslovnežev z namenom raziskovanja novih  načinov sobivanja in sodelovanja, ki prebujajo potenciale posameznika, skupine in skupnosti. Iz nekajdnevnega pilotskega srečanja se je rodilo danes globalno prepoznano gibanje ‘Art of Hosting Meaningful Conversations, ki je hkrati skupek moderatorskih pristopov, izobraževalnih dogodkov. Med osnovnimi orodji so open space, world café, appreciative inquiry, circle work, deep democracy, presencing, dynamic facilitation, storytelling in podobno.