V zadnjih dneh se je še okrepila možnost, da bo predsednik vlade Janez Janša na sprejem fiskalnega pravila vezal zaupnico vladi. V zvezi s tem je Janša ob prihodu na sestanek dejal: "Vse ob svojem času."

"Res ne bi želel biti tisti, ki bo jeseni prosil za finančno pomoč"

Janša je v pogovoru za Svet na kanalu A povedal, da "res ne bi želel biti tisti, ki bo jeseni prosil za finančno pomoč. Slovenija se bo s tem ponižala“. Odgovornost za to bi si po njegovem mnenju morala pripisati četrta veja oblasti, vzporedna oblast – torej tisti, ki z enim telefonskim klicem iz bank odnašajo na desetine milijonov evrov.

Na vprašanje, ali se je Janša za jutri že pripravil prepustiti svoj mandat na milost in nemilost, je odgovoril, da "tudi ta možnost obstaja, je pa do jutri še nekaj pomembnih sestankov in srečanj, kjer nameravam kolege iz strank povprašati, kaj je alternativa če zlato fiskalno pravilo pade in Slovenija nima več odprte možnosti za reševanje iz krize po tej poti. Drugič pa, kakšna je alternativa če pade vlada, glede na to, da je v tem primeru rušena.“

"S strani opozicije v tem mandatu prihaja samo blokada"

"Trenutno iščemo vse načine, prek katerih bi dosegli nek konsenz glede reševanja težav v Sloveniji. Ta konsenza pa mora biti širši od neke preproste večine v DZ. Bilo bi dobro, da bi se zgledovali po državah kot je Portugalska in na koncu tudi Grčija, ki sta konsenz dosegli med ključnimi političnimi akterji.“

"V zadnjih dneh imam težave razložiti svojim kolegom iz Evrope, kako je možno, da je Slovenija v treh letih padla praktično iz vrha na dno in drugič, da tudi sedaj, ko še imamo možnost, da se iz tega rešimo, ni toliko zdravega razuma, sposobnosti in sodelovanja, da bi to tudi storili.“

Na izjavo, da mu je vse bolj žal, da Janković ni sestavil te vlade, je odgovoril: "SDS bi bila v iskanju rešitve iz krize drugačen partner, kot je sedanja opozicija. V tem mandatu s strani opozicije prihaja samo blokada.“

Izjave, da v Sloveniji obstaja vzporedna oblast, je dejal, da imamo "na vrhu DZ, Državni svet kot drugi dom, imamo tudi Ekonomsko socialni svet, ki nima pooblastil za sprejemanje zakonov, ampak, ker imajo sindikati možnost blokade z referendumom, je to tudi en dom našega parlamenta. Potem pa je tu še četrti dom, to so, po gospodu Pahorju, strici iz ozadja, ki nimajo nikakršne odgovornosti, jih nihče ni izvolil, so pa dejansko oblast.

Predčasne volitve?

"Ne želim dajati napovedi. Naše glavno sporočilo je iskanje možnosti, da bi okrepili reševanje Slovenije iz krize oz. za uvrstitev zlatega fiskalnega v ustavo. Če opozicija želi nagajati, ima za to bolj inteligenten način – ustavni zakon, kjer lahko uveljavijo svojo dvotretjinsko moč."

Bo večerni sestanek vendarle preprečil glasovanje o zaupnici?

Predsedniki parlamentarnih strank so začeli srečanje, na katerem bodo še enkrat preverili podporo vnosu fiskalnega pravila v ustavo. V zadnjih dneh se je še okrepila možnost, da bo predsednik vlade Janez Janša na sprejem fiskalnega pravila vezal zaupnico vladi. V zvezi s tem je Janša ob prihodu na sestanek dejal: "Vse ob svojem času."

Ekonomisti in pravniki: O fiskalnem pravilu naj se glasuje jeseni, "spoznanja, da je zadeva resna, še ni"

Janša želi na današnjem sestanku preveriti, "ali obstaja še kakšna možnost, da bodo tisti, ki so na začetku leta in tudi pozneje obljubljali, da bodo fiskalno pravilo podprli, držali besedo". Če bodo rekli, da ne bodo, želi vedeti, ali imajo "alternativo".

Janša bi za potrditev zaupnice v tem primeru potreboval dvotretjinsko podporo, ki je potrebna za ustavno spremembo. Te pa za vnos fiskalnega pravila v ustavo zaenkrat ni. Predloga namreč ne podpirajo poslanci Pozitivne Slovenije, proti je zaenkrat tudi večina poslancev SD.

Virant: "Vse bo dobro"

Obstaja pa tudi možnost, da bi glasovanje o fiskalnem pravilu preložili na jesen. Razmisleka o tem ni izključil niti predsednik DZ in Državljanske liste Gregor Virant. Pojavljajo pa se tudi namigi, da naj bi poskušal to proceduralno odločitev izpeljati s pomočjo DeSUS in opozicije.

Virant je pred sestankom vztrajno ponavljal le, da bo "vse dobro" in da je treba biti optimističen.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je ponovil, da fiskalnega pravila ne morejo podpreti, saj po njegovih besedah ne rešuje razmer v Sloveniji. Vlada po njegovih besedah o morebitnem padcu odloča sama, saj sama daje fiskalno pravilo na odločanje. "Vlada je tista, ki hiti s postopki," je poudaril. Na vprašanje, ali je možno, da mandatarja predlaga PS, pa je Janković odvrnil, da je vse možno.

Predsednik SD Igor Lukšič pa je pred današnjim posvetom ponovil, da SD fiskalnega pravila ne podpira. V izjavi za medije je poudaril, da bi lahko to uredili tudi v zakonu in tako izpolnili zahteve evropske komisije.

"Zberimo moči in se 'ponižajmo' s prošnjo za podporo tistim poslancem, ki še niso odločeni"

V primeru padca vlade po njegovem mnenju veliko možnosti ni več, saj so tudi levo koalicijo že poskušali sestaviti, pa je padla. Sicer Lukšič meni, da je vlada stvar vladne koalicije. "Tisti, ki je vladno koalicijo postavil in v njej sodeluje, tisti tudi odloča, kdaj in kako bo vlada padla," je poudaril.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa je na vprašanje, ali bo on osebno proti, odvrnil, da vlade ne podpirajo. "Tokrat je glasovanje o nezaupnici," je še povedal Veber.

O možnosti zaupnice naj bi danes razpravljal tudi izvršilni odbor SDS. V zakulisju naj bi potekali tudi pogovori o novi koaliciji, pri čemer predsednik DeSUS že postavlja zahteve svoje stranke. Opozicija je te pogovore zanikala.

Nepovezani poslanec Ivan Vogrin pa je danes v pismu predsedniku DZ Gregorju Virantu pozval, naj se pri fiskalnem pravilu ne naredi enake napake kot pri ustavnih spremembah glede ukinitve DS, ko je bilo jasno, da predlog ne bo dobil podpore, pa so postopek vendarle nadaljevali. "Zberimo moči in se 'ponižajmo' s prošnjo za podporo tistim poslancem, ki še niso odločeni," je zapisal.

Kakšen je lahko scenarij?

Janša je s svojo napovedjo o zaupnici presenetil vse. Tudi koalicijske partnerje. Zdaj je ključno prav to: Kako se bo odločil. V primeru morebitnega glasovanja o zaupnici, bi Janša potreboval dvotretjinsko podporo, ki je zaenkrat nima. Proti predlogu so poslanci Jankovićeve Pozitivne Slovenije, pa tudi v SD fiskalnega pravila ne bodo podprli.

Če bi Janša na glasovanje o zlatem fiskalnem pravilu vezal zaupnico, bi torej sledil padec vlade. Možnosti, da bi opozicija predlog vendarle podprla, je zelo malo, z vezano zaupnico so skoraj nične.
V opisanem scenariju bi lahko že jutri ostali brez vlade in znova bi iskali mandatarja. Če poslanci v treh krogih ne bi našli primernega človeka, bi sledile predčasne volitve. Kdo bi nadaljeval z vodenjem države, je prezgodaj ugibati, a v drugem ali tretjem krogu bi se lahko kot kandidat za sestavo vlade spet pojavil tudi Janez Janša.

V zakulisju očitno tudi pogovori o novi koaliciji

Prvak DeSUS Karl Erjavec je pred sejo vlade v izjavi za nekatere medije dejal, da bo po njegovem mnenju Janša res vezal zaupnico na glasovanje o fiskalnem pravilu, ki med poslanci zaenkrat ne uživa potrebne dvotretjinske večine. To bi po Erjavčevih besedah pomenilo, da "v soboto ne bomo imeli več vlade s polnimi pooblastili, ampak bo to vlada, ki opravlja tekoče posle", kar pa Erjavec označuje za "uvod v politično krizo".

Rešitev zanjo vidi v oblikovanju nove koalicije. Pri tem ima DeSUS določene zahteve, to je, da se odpravi znižanja pokojnin 26.000 upokojencem, ki jih je uzakonil zakon za uravnoteženje javnih financ. Tudi glede regresa, ki ga upokojenci, ki imajo pokojnino višjo od 622 evrov, niso dobili, bi bilo treba pogledati, ali je ta meja prava, je dejal Erjavec. Tretja zahteva pa je, da KAD ostane neodvisen in skrbi za stabilnost pokojninske blagajne. "Pod temi pogoji je DeSUS pripravljen razmisliti o kakšni drugi koaliciji," je sklenil Erjavec.

O tem, kakšna naj bi bila ta koalicija, sicer pravi, da "prav gotovo ne takšna kot v tem trenutku, ker če pride do nezaupnice in vlada pade, potem menim, da se je ta koalicija izčrpala, da nima več moči, da bi se spopadla s krizo", je med drugim povedal predsednik DeSUS.

Na vprašanja o tem, ali se res že dogajajo dogovori o oblikovanju koalicije in če drži, da naj bi se v sredo dobili tudi s SD, je Erjavec dejal, da so imeli s SD le "kavarniški pogovor" in da se pogovori dogajajo "v zakulisju". Zato tega ne želi komentirati. Dodaja pa, da je treba poiskati rešitev, ki bi bila najboljša za Slovenijo. Predčasne volitve po njegovem mnenju to niso. "Mislim, da je zadosti potenciala v slovenskem političnem prostoru, da oblikujemo koalicijo, ki bi omogočala spopad s krizo," ocenjuje. Na vprašanje, kdo bi bil mandatar takšne nove koalicije, pa pravi, da je o tem preuranjeno govoriti.

Pred petkovim odločanjem DZ o zlatem pravilu je Janša sicer za nocoj sklical še sestanek predsednikov in vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank ter poslancev narodnih skupnosti. O odločitvi glede napovedi zaupnice pa naj bi pozneje razpravljal tudi izvršilni odbor SDS.

V opoziciji zanikajo pogovore o novi koaliciji

V opozicijskih Pozitivni Sloveniji in SD zanikajo, da bi že potekali pogovori o morebitni novi koaliciji, če bi premier Janez Janša na fiskalno pravilo vezal zaupnico in ta ne bi bila izglasovana. Sicer pa je malo možnosti, da bi poslanci obeh opozicijskih strank podprli vnos fiskalnega pravila v ustavo.

Kot so nam sporočili iz PS, je vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer pojasnil, da se bodo danes udeležili sestanka s predsednikom vlade glede fiskalnega pravila in poslušali, "kaj nam ima za povedati in kaj se bo v resnici zgodilo". V PS bodo tako počakali, dokler ne bo konkreten predlog na mizi in se bodo nato odločali.

Möderndorfer pravi, da ne ve, da naj bi se oblikovala nova koalicija in tudi ni bilo nobenih pogovorov na to temo. "Mi smo enkrat že sestavljali koalicijo in takrat smo si nabrali izkušnje. Čas je za premislek, počakati moramo, kaj predsednik vlade res želi," pravi vodja poslancev PS in dodaja, da bodo v petek "mogoče odločali samo o fiskalnem pravilu".

Glede morebitne podpore poslancev PS fiskalnemu pravilu pa Möderndorfer poudarja, da "ne spreminjajo mnenja vsaki dve uri". Res pa je, da bodo počakali, kaj bo danes povedal Janša. V PS sicer ne vidijo razloga, da bi fiskalno pravilo "tlačili v ustavo", saj je določeno že z mednarodnimi pogodbami.

(Foto: Tomaž Skale)

Predsednik SD Igor Lukšič pa je poudaril, da je o stališču SD do predloga fiskalnega pravila odločila konferenca SD. Na vprašanje, če obstaja možnost, da bi se dogovorili in podprli fiskalno pravilo v zameno za to, da umaknejo predlog zakona o državnem premoženjskem holdingu, Lukšič odgovarja, da niso trgovci.

Če bo na glasovanje o fiskalnem pravilu vezana zaupnica, verjetno nihče iz SD, tudi tisti poslanci, ki so pravilo doslej podpirali, ne bodo glasovali zanj, pravi Lukšič. Takšno glasovanje bi namreč po njegovih besedah pomenilo odločanje o podpori vladi.

Tudi vodja poslanske skupine SD Janko Veber ne pričakuje, da bodo poslanci SD podprli fiskalno pravilo. Kot je dejal, s fiskalnim pravilom sicer nimajo težav, težava pa je, ker vlada ni pripravila tudi zakona za izvajanje pravila. V SD namreč želijo jasen odgovor, ali in kako bomo pomagali prezadolženemu gospodarstvu in kako bomo lahko dokapitalizirali naše sistemske banke. "Če teh odgovorov do petka ne bo, ni za pričakovati, da bi spremenili stališče," poudarja Veber.

"Celo nasprotno, glede na to, da naj bi bila na fiskalno pravilo vezana zaupnica vladi, se odpira nova dimenzija, saj se ne pogovarjamo samo o fiskalnem pravilu, ampak o vladi, ki je predlagala kar nekaj rešitev, s katerimi močno zmanjšuje možnost gospodarske rasti," je še dejal.

Predsednik DZ in Državljanske liste Gregor Virant naj bi po neuradnih podatkih poslancem Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS predlagal, naj na petkovi seji s proceduralnim predlogom odločanje o fiskalnem pravilu preložijo. V PS in SD, kot pravijo, s tem predlogom niso seznanjeni, Virant pa dogajanja ni želel komentirati.

Šircelj pozval k sprejemu vnosa fiskalnega pravila v ustavo

Poslanec SDS Andrej Šircelj je poslance PS in SD pozval, naj v DZ podprejo vnos fiskalnega pravila v ustavo. "Pozivam vse, da podprejo to pravilo in delujejo državotvorno," je dejal na današnji novinarski konferenci.

Če DZ vnosa fiskalnega pravila v ustavo ne bo podprl, ima Slovenija možnost, da ga vgradi v ustrezen zakon. Vendar se to Širclju ne zdi dobro, saj že sedanji zakon o finančnem poslovanju govori o tem, pa se ga nihče ni držal. "Fiskalno pravilo v zakonu je bil v preteklosti, žal, le črka na papirju," je ocenil.

Po njegovem očitki, da se fiskalno pravilo sprejema prehitro, niso utemeljeni. "Ni več časa, v preteklosti je bilo že preveč izgub in preveč poslovnih tragedij," je ponazoril. Kot je dodal, bomo z njim svetovnim finančnim trgom in Evropski komisiji dali močan signal, da Slovenija resno jemlje krizo in protikrizne ukrepe. S tem bodo slovenske banke lažje vračale kredite in kreditirale gospodarstvo in prebivalstvo, je dodal.

Šircelj je spomnil, gre za vsebinsko zelo enostavno pravilo, saj določa, da se porabi toliko, kolikor se ustvari. Ima tudi simboličen pomen, da preprečuje, da se takšna kriza ne bi več ponovila. "Da pove, da je prekomerno zadolževanje tisto, ki lahko spravi v revščino posameznika in državo," je orisal. Slovenija se je po njegovih besedah v letih 2009 do 2012 močno zadolžila, na ta račun pa niso nastala nova delovna mesta in se ni povečeval bruto domači proizvod. "Slovenija je v primerjavi z ostalimi evropskimi državami v povprečju bolj nazadovala," je poudaril.