"Na prvem mestu imamo obstoječega predsednika Dr. Türka, ki se pripravlja podaljšati svoj mandat. Zraven imamo dva lika, ki pravzaprav delujeta usklajeno. Njun edini namen je predsedniku onemogočiti, da bi bil še naprej predsednik," je prepričan Verčič. Razložil je, da je na eni strani dr. Zver, ki nastopa kot "izrazit kandidat Janeza Janše oziroma združenih sil SDS in NSi“, na drugi strani pa Borut Pahor, ki je "neke vrste peta kolona levice". "Njegova osnovna naloga je pravzaprav poskusiti pobrati kolikor je mogoče glasov Türku pri nabiranju večine," meni Verčič.

Türk se ne pusti potegniti v blato

"Türk je zelo aktiven predsednik na terenu že od svojega prvega dneva. Toda to za osrednje medije ni bilo zanimivo do pred kratkim. V pripravah na samo predsedniško kampanjo so preostali kandidati pričeli s prstom kazati, kako hodi naokrog in da to zagotovo počne za ponovno izvolitev. Tudi če to počne, počne to od prvega dne," poudarja Verčič. Prepričan je, da je Türk v tem trenutku nesporen favorit.

Glede različnih provokacij in izzivanj, ki letijo na aktualnega predsednika, Verčič meni, da gre "za poskus potegniti ga v nek boj v blatu“. "Če se pričnemo pošteno obmetavati z blatom, bomo na koncu vsi blatni. S tem, ko se on ne pusti potegniti v to obmetavanje z blatom, se pač ubrani tega blata, ki bi se ga drugače prijelo. On se obnaša predsedniško, s tem ohranja dostojanstvo,“ razmišlja Verčič.

Meni, da bi se napadi SDS na Türka težko stopnjevali, ob tem pa spominja, da so v SDS svoje nespoštovanje do Türka izražali že od prvega dne. "Že to, da v DZ niso vstajali ob njegovem vstopu in podobne stvari. To so precej poniglavi načini izražanja nespoštovanja do najvišje politične funkcije v državi. Ne vidim, kaj bi oni tu lahko še naredili. Po drugi strani pa je njihova zagata v tem, da tej vladi nič ne kaže, da bi se ji podpora v bližnji prihodnosti lahko pričela zviševati," pravi. Pričakuje pa tudi, da bo podpora vladi še padla.

Se je Zver pripravljen boriti za sredino?

Zaradi načina nastopanja Milana Zvera se Verčič sprašuje, "ali je njegova naloga dejansko resen boj za predsedniški položaj, ali je le ideološka".

"Če bi on nameraval resno posegati po predsedniškem položaju, bi moral biti v svojih nastopih že zdaj precej bolj umirjen, poskušal bi nagovarjati tudi sredino volilnega telesa. Zaenkrat pa tega sploh ne počne, temveč izrazito zagovarja tudi vse neumnosti, ki jih je vladna večina doslej storila. S tem pravzaprav dokazuje, da se niti ni pripravljen boriti za sredino,“ je prepričan Verčič.

Naloga dr. Zvera je predvsem, da skuša dvigovati njihovo lastno moralo, meni Verčič, ki pri tem meri na moralo "jedrne vladne strani". Si pa ne zna predstavljati, kaj "bo sredi vsega tega počel izgubljeni Pahor".

"Pahorjeva združevalnost je prazna oblika brez vsebine"

Verčič je zelo kritičen do pomanjkanja stališč pri Pahorju: "Slej ko prej bo moral odpreti usta, ni dovolj, da se le slikaš. Ko bo odprl usta, pa bo moral zavzeti neka stališča do nečesa. V tem trenutku dela vse na tem, da mu ne bi bilo treba ničesar reči. Ne izreka se o ničemer – ne o pokojninah, ne o proslavah, ne o gospodarskih ukrepih. Razen tega, da še vedno podpira uvrstitev zlatega pravila v ustavo, nima stališča do ničesar na tem božjem svetu.“

"Pahor po eni strani pravi, da bi rad bil združevalni kandidat, a kot takšen pravzaprav ni predstavil nikakršnih stališč do ničesar," je kritičen Verčič. Meni, da je Pahorjeva združevalnost pravzaprav "neka prazna oblika brez vsebine".

Vendar pa po njegovem to ni največji Pahorjev problem. "Kaže, da bo on pri tem prizadevanju razcepil lastno stranko. On je dobil relativno visoko podporo v vodstvu stranke za svoje kandidiranje za predsedniški položaj, toda ta enotna podpora vodstva je bila predvsem v tem, da so se lahko na eleganten način znebili svojega nekdanjega predsednika. Zdaj pa se vendarle kaže, da ga oni razen z besedami sploh ne podpirajo in ne bodo dali niti evra zanj," razmišlja. "Tu se zna zadeva še zaplesti. Videli bomo, kako bo nekdo, ki je uspel razcepiti lastno stranko, trdil, da bi rad nekoga drugega združeval."

Pahor na belem konju?

Umetno ustvariti neko histerično vzdušje v Sloveniji, kjer bi si nasproti stala levi in desni pol, na sredino pa bi na belem konju vkorakal Borut Pahor, je po Verčičevem mnenju mogoča igra. "Čeprav bi lahko ta igra nastala tudi kje drugje kot le v vrhovih desnih političnih strank. Kar pa mi ni jasno, je, kako bo videti ta konj, na katerem bo Pahor prijezdil. Imam občutek, da se bo ta konj sam počasi razcepil na dva pola," dodaja.

Spominja pa tudi na problem, na katerega Pahor po njegovem ne računa. "Ljudje so ga v zadnjih treh letih vendarle precej bolj spoznali. Do te prazne oblike imajo nek drug odnos, kot so ga denimo imeli pred njegovim mandatom. Je pa še ena pomembna razlika, ki je on ne razume. Svoj čas Borut Pahor ni zmagal kot Borut Pahor. Na volitvah je zmagal kot združevalni element proti Janezu Janši. Takrat je zmagala Nejanševa koalicija. On je bil le posojen prvi obraz. Ko je prevzel vlado se je izkazalo, da sploh nima neke resne politične teže. Niti svoje vlade ni bil sposoben držati skupaj," spominja Verčič. Dodaja, da bo zabavno opazovati, kako bo ta igra potekala naprej.