Nočno kopanje se ne splača

Na Iliriji so pred leti že poskusili z nočnim kopanjem, ki je bilo ob predhodnem dogovoru možno med tednom od 20.30 do 22. ure. Vendar so zaradi slabega obiska z obratovanjem v večernih urah prenehali in imajo letos kopališče med tednom odprto do 19. ure ter do 20. ure konec tedna. Obiskovalci morajo za vstopnico odšteti sedem evrov. "Prodanih je bilo tako malo vstopnic, da včasih nismo uspeli pokriti niti stroškov reševalca in osebja, ki je moralo biti ves čas prisotno, kaj šele drugih stroškov, ki jih ni malo," je razloge za ukinitev nočnega kopanja pojasnil vodja kopališča Marko Pungaršek in dodal, da je bilo povpraševanje veliko, dejansko pa je prišlo le nekaj kopalcev. Zato na Iliriji trenutno ne razmišljajo, da bi nočno kopanje v kratkem ponovno uvedli. "Bazen je vse do 20. ure zaseden zaradi treningov plavalnih klubov, občasnih plavalcev je pravzaprav zelo malo," je sklenil Pungaršek.

Tako je nočno kopanje v pravem pomenu besede mogoče le v Laguni, kjer na večernih "pool partijih" strežejo koktejle, čofotanje ob ritmih elektronske glasbe pa lahko traja vse do 23.30, tri ure in pol dlje kot običajno. Vendar tudi na Mestni plaži priznavajo, da so stroški višji od števila obiskovalcev, zato nočno kopanje organizirajo le občasno. Slab obisk pripisujejo hladnim ljubljanskim večerom, ko temperature v prestolnici niso tako visoke, da bi množično vabile v vodo, ter pomanjkanju olimpijskega bazena, saj se za večerne obiske odločajo predvsem tisti, ki želijo plavati. "Zato je nočno kopanje v Laguni možno le takrat, ko je res vroče, obiskovalce pa o tem obvestimo na naši spletni strani dan ali dva prej," je pojasnila Gaja Kobav iz Lagune. Lansko sezono je bilo to le dvakrat, medtem ko na izvedbo letošnjega prvega ponočevanja v bazenu še čakajo. Za nočno zabavo v bazenih mestne plaže bodo morali obiskovalci odšteti pet evrov na osebo.

Najdlje v Atlantisu

Najbolj gotovo je večerno kopanje v Vodnem mestu Atlantis, kjer so bazeni od ponedeljka do četrtka odprti med 9. in 21. uro ter od petka do nedelje do 22. ure. Obiskovalec mora na primer za vstop v Termalni tempelj, ki mu omogoča tudi trikratni vstop v Svet doživetij, odšteti 16,30 evra med tednom ali 18,20 evra v petek in konec tedna.

Morda pa bo nočno kopanje že kmalu možno na Kodeljevem, kjer se jim ideja zdi zanimiva in dobrodošla. "O tem razmišljamo, a moramo pred odločitvijo oceniti vse pogoje in posledice, pri tem pa moramo vsekakor upoštevati tudi zadovoljstvo vseh obiskovalk in obiskovalcev kopališča," so sporočili in ob tem še zagotovili, da bodo o morebitni uvedbi nočnega kopanja javnost pravočasno obvestili. Za zdaj je kopanje v letnem kopališču Kodeljevo za osem evrov možno med 9. in 19. uro, medtem ko prej in potem bazene zasedejo še ljubljanski plavalni klubi in društva.