Le z izjemo črnega dne Cadela Evansa, ki je izgubil debele štiri minute, ni bilo sprememb. Brajkovič je tako kot na La Toussuire v Alpah vodilno skupinico izpustil štiri kilometre pod vrhom zadnjega prelaza ter potem v svojem ritmu skupaj z najbližjim zasledovalcem Francozom Rollondom do cilja v dolini do bližjih tekmecev (Van den Broeck, Zubeldia, Van Garderen) izgubil vsega 41 sekund. Slednji so pač le kilometer dlje držali "nebeški" ritem.

Pravi pekel je preživljal lanski zmagovalec Cadel Evans. Da bo njegov črn dan, ki glede na včerajšnje izčrpavanje v vročini in skoraj šesturni maraton lahko danes doleti še koga več, je bilo videti že čez Aspin. Kožo pred Belokranjcem je rešil le po zaslugi pomočnikov iz BMC. "Zame je Toura konec," je skrušeno pripomnil novi zgornji Brajkovičev sosed na lestvici.

Vincenzo Nibali je napovedane napade brez sela Koren v begu uresničil. Le malo po tistem, ko se je Brajkovič predvsem zaradi ritma Ivana Bassa odločil za "JB-ritem", je v prvem "strelu" privozil le nekaj deset metrov prednosti. Tik pod vrhom niti to. Brad Wiggins in Chris Froome nista pokazala prav nobene slabosti. V dnevu z največ plezanja sta le potrdila, da sta s celotno ekipo Sky nedvomna gospodarja in vladarja Toura. V Keniji rojeni Froomi ni pokazal nobene slabosti v podrejenosti kapetanu. Velika sveta trojica je potem složno in prijateljsko hitela v dolino, kot bi bil oder v Parizu že oddan.

"Saj ne morem verjeti, kaj mi je uspelo," je v soju še ene enodnevne slave zavzdihnil Thomas Voeckler, mož tisočerih grimas, potem ko je kot najbolj trdoživi plezalec iz izredno velike, 38-članske ubežne skupine (brez Slovencev) prvi pridrvel v osrčje visokih Pirenejev. "Kot otrok sem gledal take stvari pred televizijo, zdaj pa mi je znova uspelo," mu je vihralo v glavi. "Pikčasta majica je bila moja velika želja. V teh gorah sem od svojega devetnajstega leta, te ceste poznam na pamet. Zame je bil vsak klanec svoja dirka," je opisal epsko vožnjo, v kateri je na zadnjem prelazu Peyresourde (cilj današnje etape) že prav megleno vijugal od izmučenosti. Priznal je, da se mu je rojak Feillu zdel pravi partner za plezanje, najbolj pa se je bal najbolj prekaljenih mačkov Voigta in Vinokourova.

"Vino" je kot eden najbolj trdoživih ubežnikov upal, da bo za konec kariere le blizu etapni zmagi, a Voeckler je imel preveč dober dan. In še nekaj smole je imel, kot vsa njegova slovensko obarvana ekipa Astana. Na njegovo veliko jezo in razočaranje se mu je v malem dvoboju za zanj očitno tolažilno tretje mesto z Baskom Insaustijem odpel pedal. In še Voeckler je Šveda Fredrika Kessiakoffa za vsega štiri točke slekel iz pikčaste majice najboljšega hribolazca. Njun današnji dvoboj bo eden od posladkov dneva.

Grega Bole je moral predčasno s kolesa. Kljub čudovitemu dnevu v Pirenejih, ki so ga navijači le sanjali, je kolesar Lampreja moral odstopiti. Kot je pojasnil dan prej, se ga je lotil močan prehlad, zdravnik dr. Beltemacchi pa mu je predpisal antibiotike. Včeraj so ga začele mučiti še bolečine v križu, zato ni zmogel preplezati klancev.