Europeada je letno srečanje tradicionalnih glasbenih in folklornih skupin iz različnih evropskih držav oziroma regij. Lani je bila v estonskem Tartuju, prihodnje leto pa jo bo ob 50. obletnici gostila nemška Gotha. Letos se je prireditve udeležilo 165 skupin, ki so s svojimi zanimivimi nastopi vse dni prireditve oživljale ulice in trge tega starodavnega mesta na severovzhodu Italije prav blizu Benetk.

Slovenijo in Gorenjsko so v Padovi zastopale tri skupine iz Škofjeloškega, in sicer: Folklorna skupina Škofja Loka, Tamburaška skupina Bisernica - veterani (iz Reteč) in Društvo Rovtarji, ki, kjer koli se pojavijo s svojo starodobno in šegavo pojavo ter opravo, požanjejo nedeljene simpatije in huronske aplavze.

"Tudi tokrat so si nastope vseh naših skupin, ki so nastopale na različnih prizoriščih v samem središču mesta, pred mestno hišo, na trgu Cavour in na starodavnem trgu pred stolnico, z zanimanjem ogledali številni domačini in radovedni turisti," je poročal Jernej Tavčar iz Škofje Loke.