"Zadeva je v fazi tožilskega odločanja, zato vam več informacij v tem trenutku ne moremo posredovati," je odgovor, ki so nam ga s tožilstva v zadnjih dveh tednih posredovali na več vprašanj o postopku. Ta se je zdaj zavlekel že v četrto leto. Spomnimo, po tem, ko so na policiji aprila 2009 prvič javno potrdili, da preiskujejo preprodajo 7,3-odstotnega paketa delnic Istrabenza, ki je iz Pivovarne Laško prek več podjetij romal v roke podjetij iz poslovnega kroga Igorja Bavčarja, je tožilstvo že julija naslednje leto vložilo neposredno obtožnico. A ta je februarja lani "padla" - po mnenju sodnega senata zato, ker bi moralo tožilstvo bolje razjasniti stanje stvari in natančneje argumentirati kazniva dejanja. Junija lani je tako preiskovalna sodnica uvedla sodno preiskavo, pri čemer sta iz nje izpadla družba Kolonel v lasti Boška Šrota in zdaj že ugaslo podjetje Microtrust, ki je "prestreglo" veliko večino dobička (okoli 25 milijonov evrov) pri preprodaji omenjenega paketa delnic Istrabenza.

Tožilstvo je tako spis ponovno prejelo sredi marca. Čeprav je okrožni državni tožilec Jože Kozina še ob lanski zavrnitvi vložitve neposredne obtožnice poudaril, da "so zaradi (nemeritorne, op. a.) odločitve sodišča izgubili pol leta", si zdaj z odločanjem o novi vložitvi obtožnice čas očitno kupuje tožilstvo - domnevno zaradi obsežnosti in zapletenosti samega spisa.

Oklevanje je še toliko težje razumljivo ob dejstvu, da je tožilstvu pred dnevi sodišče uspelo prepričati v podaljšanje ukrepa začasnega zavarovanja za odvzem premoženjske koristi, torej v "zamrznitev Bavčarjevih nepremičnin in bančnih računov do januarja prihodnje leto". Tega je sodišče obrazložilo s pojasnilom, da "dokazi, zbrani v preiskavi, utemeljenosti suma nikakor niso omajali v tolikšni meri, da (...) podaljšanje (ukrepa, op. a.) ne bi bilo mogoče". Pri tem je sodišče opozorilo na nadaljnji obstoj nevarnosti, da bi obdolženci, med katerimi so poleg Bavčarja še nekdanji Istrabenzov finančnik Kristjan Sušinski, direktor Bavčarjevih FB Investicij Bojan Fink in nekdanji nadzornik Istrabenza Bojan Korsika, začasno zavarovano premoženje "bodisi sami bodisi prek drugih oseb skrili, odtujili ali uničili".