Svetovanje županu za 5000 evrov na mesec

Spomnimo: odvetnik Gnilšak je bil naprej ad hoc županov politični svetovalec pri sestavljanju kranjske vladajoče koalicije. Takoj ko je Mohor Bogataj prevzel oblast, je Gnilšaka zaposlil s svetovalno pogodbo, ki mu prinaša okoli 5000 evrov na mesec. Poleg tega pa je Gnilšakov fiduciarni račun nudil "zatočišče" za 620.000 evrov, ki jih je občina nakazala v sodni poravnavi le teden dni po začetku županovanja Bogataja novembra 2010. Zaradi zlorabe položaja pri sklepanju domnevno sporne poravnave je župana ovadil občan Aleš Sladojevič, kriminalisti Policijske uprave Kranj pa so podali ovadbo na kranjsko tožilstvo februarja letos. Na okrožnem tožilstvu v Kranju smo pred sodnimi počitnicami preverili, kaj se z ovadbo dogaja, in zvedeli, da jo je pristojna tožilka poslala v dopolnitev nazaj na policijsko upravo letos spomladi in se po prejemu dodatnih izsledkov še odloča, kaj bo z njo storila. Medtem pa je bil Bogataj ovaden tudi zaradi krive ovadbe. Ko se je namreč na sodišču izkazalo, da nekdanji podžupan Igor Velov ni zlorabil položaja v zadevi, pri kateri ga je občina ovadila, je vložil ovadbo on.

Gasilcev sicer manjka

Kranjski poklicni gasilci zaslužijo približno 800 evrov na mesec, tudi širše pa slovijo zaradi svoje usposobljenosti in učinkovitosti. Nekako enako vsoto pa prejema zdaj tudi Kristijan Gnilšak, ki ga je direktor Gasilsko-reševalne službe Kranj Vojko Artač najel za svetovanje. In to čeprav naj bi po občinskih pojasnilih Glinšek že v okviru pogodbe z občino svetoval tudi vsem njenim zavodom. Občina je ustanovila tudi gasilce, ki jim zagotovi levji delež proračuna. "Svetovanje so potrebovali za evropski projekt, ki se nanaša na sodelovanje med Avstrijo in Koroško pri različnih posegih, reševanjih. Mi za to nimamo usposobljenih ljudi in ker se z Gnilšakom poznamo, smo najeli njega. Bil je razpis…" Torej je zmagal na javnem razpisu? "No, ne ravno razpis, bilo je povpraševanje, potrebne so bile tri ponudbe, ker gre za znesek pod 20.000 evrov. In smo vzeli njega." Po Artačevih besedah je Gnilšak pregledal dokumentacijo in sodeloval pri sestavi pogodbe, čeprav bi se lahko po pomoč obrnili tudi na podjetniško-podporni center BSC, ki ga prav tako sofinancira Mestna občina Kranj. "Res je, a imajo toliko dela, da smo morali pač poiskati pomoč in jo našli z odvetnikom Gnilšakom," pravi Artač. Mimogrede: trenutno Gasilsko-reševalni službi Kranj po sistematizaciji manjka sedem gasilcev in po direktorjevih besedah komaj shajajo.

Skupaj 175.000 svetovalnih evrov

Če odštejemo znesek sporne poravnave, je Gnilšak od sestave kranjske koalicije konec leta 2010 od Mestne občine Kranj in njenega javnega zavoda do danes prejel že okoli 175.000 evrov ali povprečno 8700 evrov bruto na mesec. Županov svetovalec v Kranju po bruto plači torej poseka vse ministre, saj je najbolje plačani minister v naši vladi junija zaslužil 5607,94 evra bruto.