V svetu hrupa

Zakaj in zato je težko pričakovani drugi del trilogije Hrup in kaos britanskega pisatelja in Guardianovega kolumnista Patricka Nessa. Njegova fantastična pripoved je požela številne nagrade za mladinsko leposlovje, drugi del trilogije je ovenčan z nagrado costa, tretji del, ki pride na naše police prihodnje leto, pa je prejel prestižno nagrado carnegie medal, ki jo za mladinsko literaturo podeljuje društvo britanskih knjižničarjev. Sicer se njegova fantastična antiutopija dogaja v nedoločeni prihodnosti, v svetu, ki ga naseljujejo moški, ki lahko slišijo misli drug drugega. Ko glavni junak odkrije žensko bitje in z njo tudi tišino, se začne pustolovščina. Letos je Ness prejel še svojo drugo nagrado carnegie medal, in sicer za najnovejši roman o dečku, ki se sooča z usodno boleznijo svoje matere. Vse bolj prepoznavni mladinski avtor, katerega knjige berejo tudi odrasli, naj bi prihodnje leto obiskal tudi Slovenijo, je napovedala urednica Alenka Veler.

Še en priznani mladinski avtor, sicer z nemškega govornega področja, je Andreas Steinhöfel s svojo serijo dogodivščin o nevsakdanjem junaku Riku in njegovem prijatelju Oskarju. Za zadnjo knjigo iz serije, Riko, Oskar in kamnita tatvina, je avtor prejel več nemških literarnih nagrad. Riko in Oskar tokrat odkrijeta mrtvega soseda Fitzkeja in se zapleteta v skrivnostno zgodbo o tatvini. Nekoliko mlajšim bralcem pa so namenjene zgodbe o Nacetu, enajstletniku ali Enajstniku, kot je naslov knjige. Spisala jih je Nataša Konc Lorenzutti, ilustrirala pa Suzi Bricelj. Dečkove dogodivščine so tokrat priklenjene na realistično vsakdanje okolje, šolo, družino in prve obveznosti, ki jih avtorica plemeniti s humorjem.

Kdaj je pravi čas?

Zaljubljena, zatreskana, mladinski roman avtorice Sophie McKenzie, se ukvarja s prvim ljubezenskim odnosom z ženske perspektive. Zgodbo obeleži boleč proces odpiranja fanta, ki ga je omadeževalo družinsko nasilje, in različne poglede zaljubljencev na vprašanje, kdaj je pravi čas za spolnost.

Med novimi izdajami pa sta tudi dva zanimiva ponatisa klasikov mladinskega in otroškega leposlovja. Potovanje v tisočera mesta Vitomila Zupana je tokrat izšlo tretjič, prvič pa ga je avtor objavil leta 1956 pod psevdonimom Langus. Gre za fantastično pripoved o dečku Teku, ki ga Zlomek odnese v čudežni svet, kjer se sooči z napetimi pustolovščinami in hudimi preizkušnjami. Ilustracije je prispeval Maksim Sedej, knjigo pa je oblikovala študentka ALUO Vesna Gabaj, ki je zmagala na natečaju za oblikovanje naslovnice, ki ga je razpisala Mladinska knjiga.

Svoj tretji natis je doživel še Momo, pravljični roman enega najuspešnejših nemških avtorjev za mladino Michaela Endeja (1929-1995). Momo je sicer tudi glavna junakinja, brezdomna deklica, ki se upre resnim možem v sivem, ki zavzamejo mesto, in tako reši svet pred prežečo nevarnostjo.