Likvidacija uspešne vipavske hranilnice?

Vse več je tudi govoric, da v kmetijski zadrugi načrtujejo likvidacijo vipavske hranilnice. Za vsem tem naj bi stala Zadružna kraška banka z Opčin, ki bi tako prišla poceni do hranilnice. Z njo naj bi vipavska zadruga podpisala celo pismo o nameri. Boris Bajc, direktor Kmetijske zadruge Vipava, vse namige o likvidaciji zanika in trdi, da bodo hranilnico prodali najboljšemu kupcu. "Denar potrebujemo za sanacijo Agroinda in poplačilo grozdja letnik 2010. Tako bi stabilizirali vinogradniško proizvodnjo v Vipavski dolini. Del denarja pa bomo potrebovali tudi za sanacijo zadruge, ki je prišla v dolgove zaradi servisiranja plačil za grozdje," pravi Bajc in poudarja, da zaradi gospodarske krize ni pričakovati velikega navala kupcev in da bo prodati banko po knjigovodski vrednosti tri milijone evrov velik uspeh.

Izkupiček od grozdja za poplačilo trgačev

Mali delničar hranilnice in dolgoletni član zadruge Benedikt Kobal iz Budanj v zgornji Vipavski dolini je ogorčen: "Hranilnica se prodaja pod mizo, zagotovo je vredna vsaj 10 milijonov evrov. Gre za zlatnino zadruge, ki bo postala samo še navadno železo," pravi Kobal in dodaja: "Ponavlja se stari scenarij. Kmetom niso plačevali grozdja, da bi glasovali za prodajo hranilnice. Za grozdje letnik 2009 smo v povprečju za kilogram dobili po pet centov, toliko da smo lahko poplačali trgače, letnika 2010 in 2011 pa še nista plačana. Vse farme, vsi vinogradi in mehanizacija v Vipavski dolini so plod vipavske hranilnice," trdi Kobal in napoveduje, da bo na račun tisočev kmetov v dolini kmalu postala bogata le peščica tajkunov.

Da je končni cilj akcije vodstva kmetijske zadruge uničenje Agroinda, trdi tudi ajdovski župan Marjan Poljšak. "Gre za popolno sabotažo. Hranilnica mora ostati v primorskih rokah. Mladi kmetje v upravnem odboru so zavedeni. Zgodba o prodaji Agroinda je stara že 12 let in jo vodijo posamezniki iz Vrhpolj v povezavi z Ljubljano," razlaga Poljšak. Hranilnico, ki je lani poslovala z dobičkom, bodo prodali jeseni, takrat pa naj bi se razpletla tudi zgodba okoli Agroindove vinske kleti in mlekarne.