Obrambni minister Aleš Hojs je na včerajšnjem srečanju stranke NSi dejal, da bi morali višino pokojnine v pokojninski zakonodaji vezati na število otrok. Njegove besede so razburile javnost.

Na sedežu stranke NSi so danes Hojsove izjave komentirali, da je minister povedal le svoje razmišljanje, ne tudi razmišljanje stranke, poroča 24ur. Hojs je na srečanju stranke dejal: "Nekdo, ki ima pet otrok, v primerjavi z drugo osebo, ki ima enega otroka, ne more toliko vplačevati v različne pokojninske stebre skozi svojo aktivno dobo." Iz tega sledi, da ima nekdo, ki ima enega otroka, višjo pokojnino. NSi je dodala, da Hojsova izjava ni bila nikakršna pobuda za razpravo in se o tem nikjer na vladi niso pogovarjali.

Hojs: Mislim, da je bilo razmišljanje korektno

Na ogorčenje javnosti se je danes odzval tudi minster sam. Dejal je, tako 24ur, da meni, da je njegovo razmišljanje korektno.

Razložil je, da se je na zasedanju stranke ''razvila živahna razprava, v kateri sem razmišljal – seveda je šlo zgolj za razmišljanje – da bi bilo smiselno en del pokojnine vezati tudi na število otrok," je povedal Hojs in dodal, da je vendarle dejstvo, da morajo ljudje, ki imajo več otrok, tudi več vlagati v njih.

Hojs je kljub temu poudaril, da je bilo njegovo razmišljanje "usmerjeno diametralno drugam kot nekatera pretekla razmišljanja". "V preteklosti je bilo že kar nekaj idej o tem, da bi uvedli t. i. davek na samske, čemur jaz osebno izrazito nasprotujem," je dejal za omenjeni portal in razložil še, da je bi bil po njegovo omenjeni davek ne le nepoštena temveč tudi ne ravno pametna rešitev.