Minister za finance Janez Šušeršič je danes na izredni seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), sklicani na zahtevo predstavnikov sindikatov, delojemalski in delodajalski stran predstavil predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu, pa tudi predloge novih dopolnil k predlogu.

Kot je na novinarski konferenci po seji ESS povedal državni sekretar na finančnem ministrstvu Aleš Živkovič, so nove predloge pripravljeni vključiti v predlog zakona, če se bodo sindikati in upokojenci odpovedali vložitvi referendumske pobude. Dodal je, da bi lahko vlada koaliciji predlagala, da nova dopolnila vloži do četrtka popoldan. Predlog zakona naj bi poslanci obravnavali v petek.

A ti predlogi sindikatov niso prepričali. Kot je pojasnil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, so se predstavniki sindikatov in podpredsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mirko Miklavčič danes poenotili, da je treba predlog zakona zavrniti, saj "holding v osnovi meša slabe bančne terjatve z dobrim premoženjem in zamegljuje zelo jasno definirane naloge, ki jih mora to premoženje opravljati za upokojence, javne uslužbence in druge".

Izvršni sekretar za ekonomsko področje pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Ladislav Rožič zato referendumske pobude ni izključil.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole pa je povedal, da delodajalci podpirajo osnovne cilje predloga zakona, to je izboljšanje upravljanja kapitalskih naložb, sanacijo bank in boljši dostop gospodarstva do sredstev. Ob tem je dodal, da imajo tudi na njihovi strani več pomislekov. Skrbi jih hitrost usklajevanja predloga zakona. Želeli bi si več časa in dialoga, je poudaril.

Prav način sprejemanja zakona, in sicer hitenje in pomanjkanje analiz, je bilo danes deležno največ kritik sindikalne in delodajalske strani.